Njujorška lepotica – zgrada Krajsler

Chrysler Building

Krajsler (Chrysler Building), photo by MMJ via Pixabay

Od 1930. do 1931. godine neboder Krajsler (Chrysler Building) bio je najviša zgrada u Njujorku, kada je titulu najviše ponela još jedna art deko lepotica – zgrada Empajer Stejt )Empire State Building).

Ovaj kolosalni oblakoder napravljen od nešto manje od četiri miliona cigala, koji ima ukupno 3.862 prozora, jedan je od najzanimljivijih primera art deko arhitekture. Za Voltera Krajslera ovu njujoršku lepoticu projektovao je Viljem van Ejlen (William Van Alen), u vreme kada su se njujorški industrijalci, privrednici i bogataši takmičili u iskazivanju moći visinom podignutih oblakodera. Da ga ne bi prevazišli, Van Ejlen je pribavio dozvolu da sagradi vvrh visok 58,4 metra koji se gradio unutar zgrade. Postavljen je na vrh 29. oktobra 1929. godine. Sama zgrada otvorena je za javnost 27. maja 1930. godine. Sve do 1945. godine na 71. spratu je postojao vidikovac otvoren za javnost, a posebnu zanimljivost u dekoraciji, osim raskošne kupole, čine i orlovi – replike ukrasa sa haube automobila krajsler, koji sa 61. sprata osmatraju okolne krovove.

Chrysler-Building-1930 Library of Congress

Chrysler-Building-1930 Library of Congress

Zgrada je svakako jedan od prepoznatljivih simbola Njujorka, a nalazi se na 9. mestu najomiljenijih arhitektonskih rešenja u Americi.  Turistima i njujorškim građanima kupola ove zgrade geometrijskog oblika privlači pažnju i jakim osvetljenjem koje postoji još od vremena izgradnje oblakodera, a koje se prema posebnim prilikama prikazuje u raznim bojama.  Za razliku od mnogih drugih njujorških građevina, ulaz o lobi ove zgrade je besplatan, enterijer iz  sačuvan art deco epohe vratiće vas potpuno u tridesete godine dvadesetog veka.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.