Nobelova nagrada za književnost – Alis Manro

Alis Manro, foto Agora

Alis Manro, foto Agora

Alis Manro (Alice Munro) poznata i kao “kanadski Čehov” dobitnica je Nobelove nagrade za književnost za 2013. godinu. Švedska akademija nagradila je kanadsku književnicu zbog njenih izvanrednih pripovedačkih sposobnosti, ističući njeno “fino pripovedanje, koje karakterišu jasnoća i psihološki realizam”, najviše ostvareno u kratkim pričama, žanru koji Akademija do sada nije često nagrađivala.

Alis Manro svoje priče najčešće smešta u male gradske sredine, najčešće opisujući ruralni Ontario, gde se ljudi bore za opstanak, što često dovodi do loših veza i konfliktnih situacija i problema koji donose životne ambicije i nerazumevanje sredine. Bavi se uglavnom svakodnevnim ali životno važnim događajima. Njeni junaci su najčešće žene koje se ne uklapaju u uobičajene stereotipe lepih heroina.

 Prva Kanađanka koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost, Alis Manro, dobitnica je i mnogih drugih priznanja za svoj rad, između ostalih i Bukerove nagrade za životno delo 2009. godine i najznačajnije  kanadske književne nagrade Generalnog guvernera, koju je osvajala čak tri puta.

Alis Manro je 13. žena koja je nagrađena ovom najprestižnijom književnom nagradom na svetu. Prva “ženska” Nobelova nagrada za književnost dodeljena je još 1906. godine švedskoj književnici Selmi Lagerlef. Zatim su nagradu dobile Gracija Deleda (1926), Sigrid Undset (1928), Perl Bak (1938), Gabrijela Mistral (1945), Neli Saks (1966), Nadin Gordimer (1991), Toni Morison (1993), Vislava Šimborska (1996), Elfride Jelinek (2004), Doris Lesing (2007) i Herta Miler (2009).

Jedini roman Alis Manro, Životi devojaka i žena u izdanju Agore

Jedini roman Alis Manro, Životi devojaka i žena u izdanju Agore

Rođena 1931. u Vingamu, u Ontariju, Alis Manro odrasla je na selu. Sa 11 godina, odlučila je da postane pisac i nikad se nije pokolebala. Prvu priču “Dimenzije senke” objavila je 1950. godine. Objavila je 14 zbirki priča i roman “Životi devojaka i žena”. Iako je najavila povlačenje iz sveta literature još 2006. godine, nastavila je da objavljuje, a početkom ove godine u intervjuu u Njujork tajmsu ponovo je najavila da “možda više neće pisati”.

U Srbiji su u izdanju kuće  Agora  do sada izašle tri knjige Alis Manro – zbirke priča Bekstvo i Previše sreće i jedini roman Životi devojaka i žena, a izdavač najavljuje da je u pripremi i četvrta knjiga – Goli život.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.