Orden Svetog Save – od Obrenovića do Holivuda

Scena iz filma Tragači

Scena iz filma Tragači

U slavnom filmu TRAGAČI iz 1956. godine, Itan koga igra Džon Vejn poklanja devojčici Debi (Natali Vud) orden koji je dobio za zasluge u ratu. Ljubitelji ovog filmskog klasika godinama vode polemiku zbog čega je reditelj Džon Ford odabrao srpski kraljevski Orden Svetog Save za ovu „ulogu“. I odgovora nema, a istraživači filmske istorije tragaju za nekim skrivenim simbolima koje je reditelj možda nekako želeo da naznači upravo ovom scenom sa ordenom. Vode se i rasprave da li je to Orden Svetog Save ili jedan sličan francuski orden koji u ovom filmu u stvari predstavlja medalju koja  se dobijala u Meksiku i koja nosi naziv Bogorodice od Gvadalupe. Orden Svetog Save tako je, da li zbog nekih skrivenih poruka ili obične sličnosti sa medaljom koja je bila potrebna reditelju, ovekovečen na filmu.

A da to nije obično odlikovanje govori i činjenica da u Srbiji postoje dva ordena sa imenom našeg svetitelja i prosvetitelja, utemeljivača crkve.

Orden Svetog Save

Orden Svetog Save

Prvi je Kraljevski orden Svetog Save, koji je osnovao kralj Milan Obrenović, 1883. godinu dana po proglašenju Srbije za kraljevinu. Kada je došlo do smene dinastija, kralj Petar Karađorđević nastavio je da dodeljuje ovo odlikovanje, jedino je na ordenu obrisano ime osnivača. I danas ovaj orden  dodeljuje starešina  doma Karađorđevića, dakle, trenutno NJKV Aleksandar II Karađorđević.

Na aversu medaljona nalazi se ikona Svetog Save, oko koje stoji natpis „Svojim trudom postigao je sve“ (na crkvenoslovenskom jeziku). Oko medaljona postavljen je malteški krst sa krakovima belo-plave boje, a između krakova se nalaze pozlaćeni dvoglavi orlovi sa krunom. U vreme dinastije Obrenović, na reversu su stajali inicijali kralja Milana Obrenovića, a kada je na čelo države došla porodica Karađorđević, inicijali su sklonjeni i umesto njih stavljena godina ustanovljenja ordena (1883).

Orden ima pet stepeni, dodeljivan je za doprinos na polju kulture, narodne prosvete, ,nauke, javnih službi i Crkve, kao i za zasluge prema kralju, državi i naciji, a dobijala su ga i civilna i vojna lica. Dodeljen je Nikoli Tesli, Milutinu Milankoviću, vojvodi Radomiru Putniku, vojvodi Stepi Stepanoviću, Josifu Pančiću i drugima.

Orden Svetog Save

Orden Svetog Save

Ovaj orden do Prvog balkanskog rata izrađivale su radionice u Beču kao što su Rote i sinovac (C.F. Rothe & Neffe), Sinovi Vinsenta Majera (V. Mayer’s Söhn),   Karl Fišmajster (Karl Fischmeister) i G. A. Sajd (G.A. Scheid). OD 1912. do 1945. godine, ordenske insignije izrađivali su Artis Bertran u Parizu i Braća Igenen (Huguenin Frères) iz Le Lokla u Švajcarskoj, ali i neke domaće radionice tadašnje Kraljevine (Sorlini, Varaždin i Grizbah &Knaus u Zagrebu).

Drugi je Crkveni orden Svetog Save koji je Srpska pravoslavna crkva sa patrijarhom Germanom ustanovila 1985. godine, povodom 800 godina od rođenja Svetog Save. Orden se dodeljuje duhovnim i svetovnim licima za naročite zasluge za SPC. On se proizvodi u pet radionica u Srbiji, pravi se od punog srebra i emajla, sa pozlatom. Ima tri stepena. Ovaj orden dodeljen je tokom poslednjih desetak godina i mnogim privrednicima i značajnim ličnostima iz sveta kulture i umetnosti, kao što su Matija Bećković i Emir Kusturica, ali i Novaku Đokoviću, Vladimiru Putinu, a nedavno i filantropu Arnou Gujonu.

 

S.Spasić

 

Obeležavamo 800 godina                                                              

autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve

Обележавамо 800 година

аутокефалности Српске православне цркве

 

 

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.