Otvoren memorijal „Raška – ratna prestonica Kraljevine Srbije 1915.“

Memorijal u Raški, foto ARTIS CENTAR

Memorijal “Raška, ratna prestonica Kraljevine Srbije 1915”, foto ARTIS CENTAR

U četvrtak, 12. novembra 2015. godine, Raška je proslavila vek otkako je u ratnom vihoru 1915. čak trinaest dana bila ratna prestonica Srbije. Tim povodom, ova ljupka varošica smeštena na slikovitoj razmeđi Golije i Kopaonika, na tački gde se rečica Raška uliva u Ibar, dobila je svojevrsni memorijal u autentičnom ambijentu kuće porodice Kursulić u kojoj je u periodu od 31. oktobra do 12. novembra 1915. održano čak 11 sednica vlade Kraljevine Srbije.

Prostor u kome je održan jedanaest sednica vlade 1915, Raska

Prostor u kome je održan jedanaest sednica vlade Kraljevine Srbije, Foto ARTIS CENTAR

U tih trinaest dana novembra, u Rašku, koja je u tom trenutku imala nešto više od hiljadu žitelja, slila se čitava Srbija u strašnom zbegu ka albanskim planinama. U kući Kursulića je doneta strahotna odluka da se zemlja privremeno napusti, a na ulicama, pred zbunjenim varošanima prodefilovali su kralj, predsednik vlade Nikola Pašić, brojni ugledni političari, kulturni radnici, strane misije, te reka promrzlih i prestravljenih izbeglica, koje verovatno za života ne bi ni znale da Raška postoji, da ih surovi usud nije bacio na tada daleki jugozapad Srbije.

Kuća Kursulića, dobrostojeće raščanske trgovačke porodice, pretrajala je do naših dana kao reprezentativni primer gradske arhitekture kraja 19. i početka 20. veka. U njoj se već decenijama nalazi gradska biblioteka i Centar za kulturu i obrazovanje „Gradac“ u čijem sklopu je i izuzetan prostor  galerije savremene umetnosti. Od pre nekoliko dana, ovaj objekat pod zaštitom Zavoda za spomenike kulture, dobio je i jedinstveni memorijal „Raška – ratna prestonica Kraljevine Srbije 1915“ koji je svojevrsna muzejska inscenacija ambijenta u kome je vlada zasedala u jesen 1915.

Kursulića kuća, fotografija iz vremena kada je Raška nakratko bila prestonica Srbije

Kursulića kuća, fotografija iz vremena kada je Raška nakratko bila prestonica Srbije

„Nije bilo lako rekonstruisati prostornu celinu memorijala,“ kaže urednik za kulturu CK „Gradac“ Milojko Milićević, koji je pokrenuo proces stvaranja za sada jedinstvenog muzejskog memorijala u Raški, a sa ciljem da on bude začetak zavičajnog muzeja koji je ovoj ljupkoj,  jedva dvesta godina staroj varoši neophodan. „Kuća Kursulića je u međuvremenu promenila namenu, a nije ostalo mnogo građe o tome kako su izgledali njeni enterijeri 1915. Međutim, uz pomoć stručnjaka iz Istorijskog muzeja Srbije, Narodnog muzeja u Kraljevu, Arhiva Srbije i Artis centra, uspeli smo da pronađemo optimalno rešenje i dobijemo prostor koji je najpribližniji onom ambijentu u kome je boravila i sastančila vlada Kraljevine Srbije.“

Pored brojnih fotografija, autentičnog naoružanja, rekonstruisanih uniformi i drugih relevantnih detalja, u memorijalu se našao i prostor posvećen slavnoj heroini Prvog svetskog rata, Milunki Savić, koja potiče iz ovih krajeva (Jošanička Banja), kao i fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja.

„Zahvaljujući istoričarki umetnosti Tamari Ognjević, koja se bavi istraživanjima ovog našeg najstarijeg iluminiranog rukopisa s kraja 12. veka, saznali smo da je nakon nestanka 1903. u Beogradu, posle dugih 12. godina i velike polemike u ondašnjoj štampi, knjiga prvi put  ponovo ugledala svetlost dana upravo u Raški. To je bio dovoljan povod da je uvrstimo u postavku upravo u kući gde je predata na čuvanje državnoj blagajni s kojom će preći Albaniju,“ kaže istoričarka umetnosti Sonja Milićević, kustos galerije „Gradac“.

Otvaranju memorijala je prethodila svečana akademija na kojoj je predstavljeno dopunjeno izdanje knjige dr Vladana Virijevića „Raška, ratna prestonica Srbije 1915.“, a publika je bila u prilici da vidi izabrane delove predstave „Vreme časti i ponosa“. Memorijal su otvorili predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić i direktor CK „Gradac“ Dejan Koturanović u prisustvu brojnih uglednih zvanica i građana.

Tako je Raška, koja nije po zloj slutnji Nikole Pašića te davne, metežne 1915. postala grobnica Srbije, dobila jedan moderan i visoko reprezentativan memorijal za koji verujemo da predstavlja temelj budućeg podjednako modernog muzeja.

Za AAM iz Raške Artis Centar tim

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.