Minijature iz Paleha

Ivan Ivanovič Golikov (1886-‚937), Trojka sa vukovima

Ivan Ivanovič Golikov (1886-‚937), Trojka sa vukovima

Danas se ovakvi predmeti mogu naći širom sveta, veoma su cenjeni i moglo bi se reći i ne baš jeftini. U Moskvi postoje specijalizovane prodavnice predmeta rađenih tehnikom iz Paleha.  Ove lakirane minijature zbog svoje lepote i veselih boja izazivaju uzdahe isto toliko koliko i zbog cene koju imaju. Svakako, to je autentična umetnost potekla iz Rusije koja je polako ali sigurno osvojila svet.

 

Niko ne može tačno reći kada je Paleh osnovan. Prvi put se za ovo selo čulo u prvoj polovini 17. veka, ali je sasvim sigurno nastalo pre 15. veka. Početkom 18. veka pojavičle su se i prve radionice. Majstori iz Vladimira i Sizdala osnovvali su Paleh i tu doneli svoje ikone i druge rukotvorine.

Sredinom 17. veka za ovo majstorstvo čulo se i na carskom dvoru pa su majstori iz Paleha pozvani da dekorišu careve odaje. Majstori iz Paleha dekorisali su i zidove mnogih crkava u gradovima Rusije. Neki majstori su mnogo vremena provodili radeći daleko od svojih kuća i gradova, te su na takvom radu takođe sticali nova iskustva i razmenjivali ih međusobno. Zbog toga su majstori iz Paleha bili mnogo više cenjeni od drugih. Mnogi od njih su pozivani da rade na restauraciji u Vladimiru, Rostovu, Jaroslavu i Novgorodu. oni su oslikali i Granitnu odaju u Blagoveštenskoj crkvi u Kremlju.

Za majstore ruskih ikona pokazao je 1814. godine interesovanje i Gete, koji je poželeo neke informacije o tome. U odgovoru koji mu je poslao gubernator Vladimira, poznati nemački pisac je dobio i dve ikone napravljene samo za njega. U to vreme u Palehu je radilo oko 600 majstora koji su smatrani najtalentovanijim za ovu specifičnu vrstu umetnosti u Rusiji. Dva najpoznatija majstora Andrej i Ivan Kaurcev uradili su ikone za Getea.

I.M.Bokanov (1870-1936), Selo Paleh, 1934

I.M.Bokanov (1870-1936), Selo Paleh, 1934

Vremenom, potreba za ikonama i muralima opada, te se mnogo majstora vraća zemljoradničkim poslovima, dok jedan broj njih pokušava da se bavi drugim zanatima, kao što je pravljenje cipela, igračaka, sudova. Neki majstori su pokušali da obnove ovu tradiciju 1923. godine kada su počeli ponovo da slikaju na drvetu, ali vreme za Paleh minijature još nije bilo došlo.

Godine 1922. Ivan Golikov je u Moskvi video kutiju iz sela Fedoskina, u muzeju. Pokušao je jednu takvu da napravi tehnikom za sebe. Kod Glazunova u ateljeu je napravio jednu kutiju, koristeći tehniku “papier mache” i tehniku ikonopisanja Lukutina. Kao motiv izabrao je jednu ilustraciju iz Biblije Gistava Dorea. Glazunov je ovu njegovu kutiju odneo u Muzej narodne umetnosti koji je odmah pokazao da je zainteresovan za ovakve minijature. Golikov je nastavio da izrađuje minijature, a pridružili su mu se i drugi umetnici. Muzej je finansijski pomagao. Umetnici su otputovali u Paleh da bi tamo nastavili rad. Iduće godine majstori iz Paleha su osvojili nagradu na izložbi u Moskvi a 1924. godine su učestvovali i na izložbi u Veneciji.

I. I. Golikov, Alegorična predstava, 1927.

I. I. Golikov, Alegorična predstava, 1927.

Novo vreme u Rusiji tražilo je i nove teme na minijaturama. Počeli su da na slikama prikazuju heroizam, ljude, lov, ribolov, rad. Od samih početaka majstori iz Paleha su se oslanjali na narodnu umetnost, narodne pesme i bajke Puškina, Ljermontova, Gorkog. Nisu samo više stvarali slike već i kutije, broševe, čaše, čajnike i mnogo toga drugog.

U januaru 1932. godine izložba “Umetnost Paleha” otvorena je u Moskvi. Ipak teška vrmena koja su zadesila i Rusiju i svet, ovu umetnost su narednih godina nekako držala po strani. Tek 1980. godine došlo je do izvesne renesanse umetnosti iz Paleha. Pojavilo se mnogo novih talentovanih umetnika i svi su radili tradicionalnim tehnikama. Ovaj trend nastavljen je  do današnjih dana.

I. V. Markičev, Tri čuda, 1934.

I. V. Markičev, Tri čuda, 1934.

Paleh kutije i drugi predmeti sa najrazličitijim prizorima i slikama i danas su veoma cenjena ruska primenjena grana umetnosti. Opčinjavaju nas svojim izuzetno stilizovanim scenama iz bajki, narodnih pesama ili seoskog života pomešanog često sa fantastikom. Ruske kutijice i drugi predmeti, lakirani i u kojima se spajaju sve boje duge danas su poznate među kolekcionarima iz čitavog sveta. Uskoro, u Palehu, ova specifična umetnička disciplina dobiće i svoj novi muzej. Nova zgrada rađena u stilu 19. veka, sadržaće šest sala sa remek-delima ove umetnosti, a njeno otvaranje planirano je za decembar 2013. godine.

S. Spasić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

3 Responses to Minijature iz Paleha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.