ZBUNJEN ČOVEK + ZALJUBLJEN ČOVEK = ČOVEK OD PAPIRA – PAPERMAN

Paperman, Papirni čovek

Moderna ljubavna priča – Paperman, Disney

“I ako imam proroštvo i znam sve tajne i sva znanja,

I ako imam svu veru da gore premeštam.

A ljubavi nemam, ništa sam.”

Apostol Pavle

 

Dan zaljubljenih, 14. februar u velikom delu Zapadne civilizacije proslavlja se uz veliki marketinški dekor, nedelju dana pre samog Sv. Valentina osvanu naslovi u novinama Kako proslaviti dan zaljubljenih? , Kako izabrati poklon za nju ili njega? , Kako urediti kuću na Dan zaljubljenih?  i na kraju Koja je najromantičnija destinacija za Dan zaljubljenih? Podrazumevajući da ukoliko ste zaljubljeni morate svojski da se potrudite da to potvrdite poklonom, specijalnom organizacijom dana, a ako ste platežno sposobni, onda uplatom neke skupe destinacije za dvoje. A ako niste u srećnoj vezi ostaje vam frustracija, jer pored tolike reklame, kako da se ne zapitate da li vam nešto nedostaje?

Paperman, moderna animirana bajka

Moderna ljubavna bajka, Paperman

Na tržišnoj mapi sveta sve je na prodaju, pa i ljubav. I sve može da se iskoristi pa čak i svetac. Ako ste pobornik Zapadne civilizacije i slavite Svetog Valentina, ili ste, pak, u duhu pravoslavlja i proslavljate Svetog Trifuna, činite isto, ukoliko to činite na tržišni način, zloupotrebljavate ideju ljubavi stavljajući je u kontekst ponude i potražnje. Ne postoji ama baš nikakva razlika u životu i smrti dvojice wvetaca, i svetiValentin i sveti Trifun živeli su i postradali na gotovo isti način, živeli su za ljubav i postradali kao mučenici od mača onih koji ljubav poznavali nisu.

Ali u Zapadnoj civilizaciji sve se svodi na imati. Kako u svetu koji od svakog od nas traži da bude poslušan šrafčić u velikom sistemu, koji i kada sve ima zapravo nema ništa, kako taj šrafčić da dođe do spoznaje da svoju prazninu nikako ne može da popuni stvarima ili događajima – nego ljubavlju, onom ljubavlju kojom ga niko nikada učio nije.

Diznijev animirani film Paperman

Paperman, animirani film Kompanije Disney

Ljubav se događa, reći će jedni, ili, ljubav je čin, reći će drugi. Za ozbiljne mislioce ljubav je proces, koji podrazumeva mnogo toga, od spoznaje sebe samoga, sveta oko sebe, jačanja volje i do jačanja duha. Tek onda može se poći preko sedam mora i sedam gora, i pobediti sedam ljutih zmajeva koji drže zatočenu princezu. Ali zapamtite, princ oslobađa i savladava prepreke a princeza čeka, tako mora da bude da čarobna ljubavna moć ne bi bila narušena! Ali šalu na stranu, bajke su ozbiljno štivo, i sa njima se ne treba šaliti nego ih valjano protumačiti.

Verujući u moć bajke kompanija Dizni je prošle godine predstavila svoju novu savremenu bajku Paperman. U svetu papirnog čoveka vlada papir, moćan i nepokolebljiv, kome on svakoga dana mora da služi, on i mnogobrojne kolege, pod čeličnom kontrolom ledenog čoveka koji im svakoga dana donosi tone i tone tog papira. Sve dok jednog dana mladi čovek u svom crno-belom svetu ne vidi princezu koja je njegovom svetu dodala boju. Od tog trenutka papirni čovek više nije u vlasti papira i više mu ne služi. Papir postaje njegovo oružje u pronalaženju ljubavi. Ovu savremenu Diznijevu „bajku” proglasili su najljubavnijom bajkom ikad nastalom u Diznijevoj kompaniji. Neki se neće složiti… ali, svakako ko je pogledao taj kratkometražni igrani film osetio je moć ljubavi i način kako da usreći nekog do koga mu je stalo. Dovoljno je, recimo, da napišete ljubavnu pesmu ili prepišete neki ljubavni stih, napravite aviončić od papira i ubacite  kroz prozor osobe koju volite, ništa ne košta – a mnogo vredi.

 “Tako sad vidimo kao kroz ogledalo u zagonetki,a onda ćemo licem k licu;

Sad poznajem nešto,a onda ću poznati kao što sam sam poznat,

A sad ostaje vera, nada, ljubav, ovo troje; ali je ljubav najveća među njima.”

Himna ljubavi – Apostol Pavle

 

Tanja Petrović Miljković

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.