Peto carstvo Olje Ivanjicki u Pančevu

Vojvoda Šupljikac, Olja Ivanjicki

Olja Ivanjicki, Vojvoda Stevan Šupljikac, nacrt spomenika ©Fond Olge Olje Ivanjicki

Olja Ivanjicki rođena je u Pančevu ali je u tom gradu za života imala samo jednu samostalnu izložbu. Ovog septembra, zahvaljujući saradnji Narodnog muzeja Pančevo i Fonda Olge Olje Ivanjicki, dela velike slikarke biće predstavljena pančevačkoj  publici na izložbi “Peto carstvo.

Izložba Peto carstvo osmišljena je tako da predstavi različite cikluse stvaralačkog opusa Olje Ivanjicki. Jedan deo izložbe Peto carstvo nazvan je Sazvežđe Olje Ivanjicki i obuhvata slike i crteže iz različitih perioda stvaralaštva poznate umetnice, a drugi deo Petog carstva je posvećen skicama i kostimima koje je Olja Ivanjicki uradila u saradnji sa Kompanijom MONA u okviru tri tematske modne revije – Tesla, Njegoš i Carstvo. Drugi deo izložbe Peto carstvo nazvan je Carstvo, prema trećoj i poslednjoj modnoj reviji koju je Olja Ivanjicki osmislila za Monu.

 Sazvežđe Olje Ivanjicki obuhvata slike, crteže i kombinovane tehnike iz raznih perioda stvaralaštva Olje Ivanjicki a poseban biser ove zbirke predstavljaju radovi iz tematskih ciklusa posvećenih Jesenjinu, Solomonu, Njegošu i Lazi Kostiću. Pored toga, publici u Pančevu biće prvi put predstavljena i dva rada koja se odnose na idejna rešenja skulptura – jedno je skica spomenika vojvodi Stevanu Šupljikcu koji je izveden i nalazi se u Pančevu a drugo skica spomenika patrijarhu Rajačiću koja je ostala neizvedena.

Carstvo, drugi deo izložbe u Narodnom muzeju prikazaće manje poznat deo stvaralaštva Olje Ivanjicki koji obuhvata skice i crteže koje je u periodu od 2005. do 2009. godine Olja Ivanjicki uradila stvarajući tri tematska modno-scenska spektakla u saradnji sa Kompanijom MONA.

Kolekcija Tesla posvećena je najvećem umetniku među naučnicima – Nikoli Tesli, čoveku koji je osvetlio svet, a nastala je 2005. Godine, povodom 150 godina od Teslinog rođenja.

Kolekcija Njegoš posvećena je najvećem pesniku među vladarima, nastala je 2007. Godine povodom 160 godina od prvog objavljivanja Gorskog vijenca.

Kolekciju CARSTVO, posvećenu caru Dušanu i Boju na Kosovu, Olja Ivanjicki stvarala je poslednjih meseci života, a revija je po njenim idejama realizovana 2010. godine.

Izložba u Narodnom muzeju obogaćena je i originalnim kostimima rađenim po nacrtima Olje Ivanjicki i pratećim video materijalom. Izložba će trajati od 15. do 27. septembra 2014.

Olja Ivanjicki, Kolekcija Njegoš, Mona 2007

Olja Ivanjicki, Kolekcija Njegoš, Mona 2007

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.