Plesna trupa Marte Grejem nastupala uz muziku Arsenija Jovanovića i kostime Angeline Atlagić

Logo-Dance-Company

 

Plesna trupa koja nosi ime centralne figure modernog plesa i velikog igračkog genija Marte Grejem (Martha Graham) ovog proleća se njujorškoj publici predstavila novom koreografijom nazvanom „Depak Ine”. Ovu novu koreografiju potpisuje proslavljeni umetnik španskog porekla Naćo Duato (Nacho Duato) koji je sa Plesnom trupom Marte Grejem već postigao veliki uspeh prošle godine komadom „Rust”.

Plesna trupa Marte Grejem poslednjih godina nije imala sreće. Uragan Sendi pre dve godine potopio je prostor u koji se trupa uselila tri meseca pre katastrofe. Kostimi i scenografije, neki deo istorije moernog plesa, stari i po pedeset godina, ležali su u vodi danima. Godinu i po dana kasnije, Trupa Marte Grejem povratila je snagu da pokrene novu plesnu sezonu. Zbog velikih troškova i štete koja je posle uragana procenjena na skoro pet miliona dolara, za nove koreografije i nastupe novac je morao da se potraži na raznim stranama, pa tako i na Kikstarteru, platformi koja u poslednje vreme možda na najbolji način okuplja umetnike i one koji bi da im pomognu.

Naćo Duato, koreograf

Načo Duato, foto Rodrigo Fernández

Načo Duato, koreograf, bivši direktor Teatra Mihailovski i budući prvi čovek Državnog baleta u Berlinu, povodom nove premijere izjavio je da ga je tokom rada na koreografiji za „Depak Ine” najviše inspirisala teorija Čarlsa Darvina. Koreografija dočarava skoro praistorijsku atmosferu, a igrači pokazuju ono najbolje što je Trupa Marte Grejem negovala decenijama unazad i po čemu je poznata – izuzetnu snagu, izdržljivost i gipkost i publiku u Njujorku ostavljali su bez daha.

Ono što je najzanimljivije za nas, za novu predstavu „Depak Ine” korišćena je muzika Džona Talabota (po čijem se delu ova predstava i zove) i Arsenija Jovanovića, pod nazivom „Sound Testament od Mount Athos” – Zvučna svedočanstva sa Svete Gore. Kostime za „Depak Ine” uradila je Angelina Atlagić.

  

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.