Počinje 6. Beogradski festival evropske književnosti

Izložbom crteža i ilustracija svetski poznate umetnice i ilustratorke Juko Šimizu Divlji labud u utorak, 27. juna 2017.  u 19 časova biće otvoren 6. Beogradski festival evropske književnosti. O ciklusu izloženih radova Juko Šimizu, koji su nastali po motivima knjige priča Majkla Kaningema Divlji labud, govoriće poznati crtač Branko Đukić.

Prvi učesnik 6. Beogradskog festivala evropske književnosti, u okviru programna Na sceni, biće jedan od najznačajnijih savremenih hrvatskih pesnika i esejista Branko Čegec. U fokusu razgovora sa Čegecom biće njegova knjiga pesama i fotografija Pun mjesec u Istanbulu koja je nastala tokom pesnikovog boravka u Istanbulu. Čegec je pesničkim sredstvima beležio i opisivao grad, dok je, na drugoj strani, žanr-scene prepoznate na njegovim ulicama pretvarao u izuzetno zanimljive fotografije. Otuda se u stihovima i fotografijama koji sačinjavaju knjigu Pun mjesec u Istanbulu osećaju složenost i dinamika, tradicija i savremenost, napetost i hedonizam, stari slojevi i nove senke u tkivu jednog uzbudljivog grada ispunjenog najraznovrsnijim događajima i procesima. Boraveći neko vreme u Istanbulu, Branko Čegec je širom otvorenih očiju upijao, istraživao i otkrivao grad. Tako je nastala ova knjiga koja pred čitaoca iznosi neponovljivo iskustvo grada fiksirano u konkretnom vremenu i prostoru, sačinjeno od mnogih lica i slojeva, od uzbudljivih i pronicljivih pesničkih slika i uzdrhtalih fotografija, od teksta i egzistencije, od boravka i potrage, od produbljenih uvida i porušenih mitova, od živih odjeka grada i elemenata dugog gradskog trajanja. Za knjigu Pun mjesec u Istanbulu Čegec je dobio Nagradu „Kiklop“ za najbolju knjigu poezije u Hrvatskoj.

Juko Šimizu, foto Arhipelag

Juko Šimizu, foto Arhipelag

Prvog dana festivala u programu Književnost na filmu biće prikazan film španskog autora Marija Kamusa Dom Bernarde Albe, nastao po istoimenoj drami Federika Garsije Lorke.

Narednih dana na Beogradskom festivalu evropske književnosti nastupaju veliki italijanski i svetski pisac Klaudio Magris, poznati nemački pisac Tomas Majneke, jedan od najčitanijih slovenačkih pisaca Feri Lainšček, veliki izraelski pesnik Amir Or ili jedan od najčitanijih srpskih pripovedača Mihajlo Pantić. Publika će poslednjeg dana festivala moći da prati i panel o populizmu u savremenoj kulturi, politici i društvu.

Šesti Beogradski festival evropske književnosti održava se od 27. do 30. juna u organizaciji Izdavačke kuće Arhipelag. U organizaciji festivala Arhipelag sarađuje sa Domom omladine Beograda. Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 6. Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“

Tomas Majneke, foto Vera Kern, via Arhipelag

Tomas Majneke, foto Vera Kern, via Arhipelag

Šesti Beogradski festival evropske književnosti donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije filmova u okviru retrospektive Književnost na filmu, izložbu Juko Šimizu i panel o populizmu.

Čitaoce na 6. Beogradskom festivalu evropske književnosti očekuje uzbudljiva književna, filmska, debatna i likovna nedelja. Jedna od specifičnosti šestog izdanja ovog prestižnog festivala jeste činjenica da su svi pisci koji učestvuju ove godine na njemu na izvestan način multimedijalni umetnici. Osim što pišu više književnih žanrova, neki od ovih pisaca imaju uspešne muzičke karijere, poput Tomasa Majnekea i Ferija Lainščeka, neki su u međunarodnim okvirima uticajni kolumnisti kao što je to Klaudio Magris, dok su drugi posvećeni umetničkoj fotografiji poput Amira Ora i Branka Čegeca. Publika će imati priliku da na Festivalu čuje razgovor i o muzičkim interesovanjima i aktivnostima Mihajla Pantića.

Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.