Počinje Filmski festival u Kanu 2014.

Nikol Kidmen kao Grejs Keli

Iz filma “Grejs od Monaka”, Nikol Kidmen u naslovnoj ulozi

Jedan od najprestižnijih filmskih festivala na svetu – Filmski festival u Kanu, počinje 14. maja 2014. godine projekcijom filma “Grejs od Monaka“.

Film “Grejs od Monaka” francuskog reditelja Olivijea Daana, priča o omiljenoj Hičkokovoj glumici koja je postala princeza od Monaka udajom za princa Renijea  izazvao je veliko interesovanje i kontroverze još i pre svoje svetske premijere. Polemika oko filma traje nekoliko meseci između reditelja i producenta filma sa jedne i porodicve Grimaldi sa druge strane. Princ Albert od Monaka i njegove sestre Karolina i Stefani tražili su početkom marta privatnu projekciju filma koju su producenti odbili. Porodica princeze Grejs je nezadovoljna scenariom odlučila da film bojkotuje, a na račun reditelja stigle su optužbe da je film napravljen isključivo u komercijalne svrhe. Reditelj, poznat po filmu “Život u ružičastom” uzvratio je da je takođe uvređen optužbama porodice Grimaldi i da mu nije nikad bio cilj da pravi biografiju Grejs Keli već da prikaže svoje viđenje nekih političkih i ličnih epizoda iz života princeze, koju u ovom ostvarenju tumači Nikol Kidmen.

Film “Grejs od Monaka” biće prikazan na otvaranju Kanskog festivala van konkurencije, a za nagradu 67. Festivala, Zlatnu palmu, takmiči se 18 filmova reditelja kao što su Bertran Bonel, Dejvid Kronenberg, Žan-Lik Godar, Ken Louč…

Žirijem ovogodišnjeg Festivala predsedava novozelandska rediteljka Džejn Kempion a osim nje, u žiriju su ove godine Kerol Buke (Francuska), Jeon Do-Jeon (Južna Koreja), Lejla Hatami (Iran), Sofija Kopola (SAD), Viljem Defo (SAD), Gael Garsija Barnal (Meksiko), Đija Džangke (Kina) i Nikolas Vinding Refno (Danska).

Plakat Kan 2014

Zvanični plakat Filmskog festivala u Kanu, 2014.

Iako su neki kritičari ovogodišnjeg festivala zamerili da je suviše predvidljiv i opušten i da se previše oslanja na staru slavu, kanski crveni tepih i ove godine privlači veliki broj svetskih filmskih zvezda, ali i onih koji dolaze u Kan samo da bi tu, kod crvenog tepiha, osetili na trenutak privlačnu zavodljivost sveta zvezda i zvezdica, da bi možda ulovili neki autogram i da bi uživo videli svoje omijene filmske junake. Zbog ogromnog broja turista ali i zbog velike krađe nakita koja se prošle godine dogodila u Kanu, ovogodišnji festival će obezbeđivati dodatnih 700 policajaca kako se ne bi opet dogodil nešto nepredviđeno. U toj festivalskoj atmosferi, publika će u Kanu moći da vidi mnoge reditelje i glumce, među kojima je Sofija Loren najavljena kao specijalni gost Festivala, a najveću pažnju izazvala je najava Silvestera Stalonea, Harisona Forda i Arnolda Švarcenegera, koji su najavili da će se u nedelju prošetati kanskom Kroazetom u tenku.

Plakat ovogodišnjeg Festivala prikazuje Marčela Mastrojanija, iz filma Federika Felinija 8½ koji je prikazan na Kanskom festivalu 1963. godine, a kojim dizajneri žele da ukažu na važnost evropske kinematografije.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.