Pod vojvođanskim nebom Ivana Radovića

Ivan Radovic

Ivan Radović: Kravar, vl. Narodni muzej Zrenjanin

Izložbom “Pod vojvođanskim nebom Ivana Radovića”, Narodni muzej Zrenjanin i Savremena galerija Zrenjanin obeležavaju 40 godina od smrti poznatog slikara i 50 godina od prve i jedine samostalne izložbe ovog stvaraoca u Zrenjaninu.

 

Ivan Radović: Autoportret, vl. Savremena galerija Zrenjanin

Ivan Radović: Autoportret, vl. Savremena galerija Zrenjanin

Savremena galerija i Narodni muzej iz Zrenjanina organizovali su u Malom salonu zrenjaninskog Narodnog muzeja izložbu „Pod vojvođanskim nebom Ivana Radovića”. Likovno-dokumentarna izložba koju čini pet slika i arhivski materijal iz fonda ove dve ustanove ima za cilj da prikaže veze slikara Ivana Radovića sa Zrenjaninom, pre svega podsećanjem na izložbu koju su pre tačno pola veka iste dve institucije – Narodni muzej i Galerija organizovali u Zrenjaninu.

Rođen u Vršcu, iz koga se preselio u Sombor posle očeve smrti, a zatim studirao slikarstvo u Budimpešti, pa ponovo živeo u Somboru, Ivan Radović (1894-1973) ostao je privržen Vojvodini koja kao tema nije iščezla sa njegovog platna i nakon preseljenja u Beograd. Stvaralaštvo ovog umetnika, profesora i člana SANU, dugo pola veka, ostavilo je neizbrisiv trag u srpskoj umetnosti. Pet izloženih dela sa ove izložbe nalazi u dve muzejske ustanove u Zrenjaninu i čini nezaobilaznu aštinu grada.

Veza Ivana Radovića i Zrenjanina seže u davnu 1946. godinu, kada se u tadašnjem Petrovgradu, današnjem Zrenjaninu odigrao važan društveno-politički događaj koji je prevazišao lokalne okvire. U pitanju je bila Izložba živih vojvođanskih likovnih umetnika, u organizaciji Gradske biblioteke. Na izložbi je prikazano više od sto radova 25 aktivnih umetnika, koji su rođenjem ili radom bili vezani za Vojvodinu. Izlagali su Uroš Predić, Paja Jovanović, ali i predstavnici srpske moderne, Milan Konjović, Ivan Tabaković, Zora Petrović i drugi. Među izlagačima našao se i tada pedesetogodišnji Ivan Radović, predstavljajući se publici sa četiri slike, od kojih je jedna, pod nazivom „Ovuda su prošli Nemci” dobila nagradu žirija.

Ivan Radovic, Vojvodina

Ivan Radović, Motiv iz Vojvodine, vl. Savremena galerija Zrenjanin

Radović učestvuje i u drugim izložbama u Zrenjaninu, 1954. godine na postavci banatskih slikara, 1957. godine sa grupom „Šestorica” (u kojoj je izlagao sa Peđom Milosavljevićem, Ivanom Tabakovićem, Milenkom Šerbanom, Nedeljkom Gvozdenovićem i Stojanom Aralicom),  1961. i 1962. boravi u Umetničkoj koloniji Ečka i konačno, samostalno izlaže 1963. godine. Na toj jedinoj samostalnoj izložbi prikazana su 53 dela Ivana Radovića, koje je posle Zrenjanina videla i publika u Subotici, Vršcu, Kikindi i Pančevu.

Ivan Radović umro je u Beogradu 1973. godine. Četiri decenije od njegove smrti i pet decenija od prve izložbe, Savremena galerija i Narodni muzej iz Zrenjanina udružili su se da bi obeležili sećanje na ovog vrsnog umetnika.

U okviru izložbe „Pod vojvođanskim nebom Ivana Radovića”, koja će biti otvorena do 6. decembra 2013. godine, posetioci će imati priliku da pogledaju dokumentarni film „Ivan Radović” (iz serije „Slikari i vajari”) u produkciji Radio-televizije Srbije. Autorke izložbe su kustoskinje Slavica Popov i Olivera Skoko.

(za tekst korišćen materijal iz kataloga izložbe, autorki Slavice Popov i Olivere Skoko)

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.