Poljubac Gustava Klimta, harmonični spoj istoka i zapada

Gustav klimt, Poljubac, Österreichische Galerie Belvedere, Beč

Gustav Klimt, Poljubac, 1907-1908, Österreichische Galerie Belvedere, Beč

Ako se uputite u Beč, svakako posetite muzej Belvedere, koji u svojoj kolekciji čuva i najveći broj dela proslavljenom austrijskog slikara simboliste Gustava Klimta.

 Među brojnim delima ovog neobičnog umetnika svakako najčuvenija slika je “Poljubac“, naslikana između 1907. i 1908. godine. Ovo delo predstavlja klasični primer bečke secesije, a umetnik je na ovom velikom platnu kvadratnog oblika najverovatnije prikazao Emili Floge koja je, uprkos brojnim autorovim vezama sa drugim ženama, bila njegov verni pratilac, muza, prijateljica i ljubavnica. Gustav Klimt je naslikao Emili mnogo puta, ona je ostajala uz njega čak i kada je u svojim burnim i brojnim vezama sa drugim ženama postajao otac bar 14 puta i tako sve do kraja njegovog života.

Poljubac Gustava Klimta svakako je jedna od najpoznatijih i najreprodukovanijih slika na svetu. Zvanično inspirisana svetlucavim vizantijskim mozaicima koje je Klimt proučavao u Raveni u Italiji, ova slika, obogaćena zlatnim listićima u koje se utapaju odeća i konture prikazanog ljubavnog para pleni posmatrača svojom nežnošću i neobičnom postavkom. Muškarac je nagnut nad ženom koja iščekuje njegov poljubac zatvorenih očiju. Ovaj strasni zagrljaj odvija se na jezeru, o čemu nam govori trska i cveće oko ženinih nogu. Ono što ovu sliku čini tako posebnom nije sama tema, već zlatasto šarenilo i mešavina četvrtastih šara na muškoj figuri sa kružnim na ženskoj. Mešavina istoka i zapada koja kao i zlatna boja zrači sa ove slike čini je posebno harmoničnom i primamljivom posmatraču, čiji će pogled zadržati a dah zaustaviti.

Mada Belvedere ima 22 Klimtova dela, kada se govori o vrednosti Poljupca, veruje se bez tračka sumnje da bi, ako bi se ikada prodavala, ova slika bila najskuplje ikada prodato delo u istoriji. Belvedere je Poljubac kupio prvog dana kada je izložen pre 105 godina za 25 hiljada kruna (što bi otprilike danas bilo oko 250.000 dolara) i to je tada bila najskuplje plaćena slika u Austriji. Poljubac je reprodukovan nebrojeno puta, a ne postoji predmet za široku upotrebu koji do sada bar jednom nije dobio obrise ove slike. Ovo remek-delo rane moderne umetnosti simbol je bečkog Jugendstila i Art nuvo pokreta uopšte.

S.S.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.