Porukom mira otvorena peta Nedelja iračke kulture

Kulturom protiv terorizma

 Porukom mira i osudom nasilja, rata i terorističkog zla, ambasador Iraka u Srbiji Falah Abdulsada i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović otvorili su Petu nedelju iračke kulture u Beogradu, koja teče pod sloganom “Kulturom protiv terorizma”. Prikazan je dokumentarni film u kome se vidi kako pod granatama terorističke ISIS u Iraku, u deliću sekunde, nestaju civilizacijske vrednosti koje su stvarale razne nacije i vere, između ostalog i vekovne hrišćanske bogomolje i manastiri.

-Videli ste šta učini terorizam, ali ćemo opstati uprkos ubijanju, ciljnom uništavanju i obnoviti sve razoreno, izgraditi novo, zasaditi cveće, i pobediti, jer smo i drevni Ur i Vavilon i Bagdad, naš glavni grad, poručio je irački ambasador dr Falah Abdulsada na otvaranju ovogodišnje manifestacije u JDP.

Omar Bašir, umetnik iz Iraka

Omar Bašir, umetnik iz Iraka

– Kultura je jedan od najvažnijih instrumenata ljudske komunikacije i ogledalo nacija, most koji spaja nacije, oružje protiv varvarstva i sila mraka, poručio je Abdulsada i dodao da se iz Beograda, sa ove manifestacije kulture, šalje u svet poruka mira kroz muziku, film, reč, crtež, sliku… Cilj iračke nedelje je da prikaže pravo, kulturno i humano lice Iraka. To je i izazov “svim mračnim i terorističkim silama koje žele da unište više hiljda godina kulture Iraka i ponište njegovu civilizacijsku ulogu”.

– Ovo je najbolji način da predstavimo iračku kulturu i civilizaciju, sva dostignuća, i sve ono što su narod i iračka civilizacija postigli. Želim da naglasim da je ova nedelja posebna, jer se dešava u vreme kada sinovi Iraka vode borbu protiv terorista. Mi se borimo protiv ISIS-a, rekao je ambasador Abdulsada nakon čijeg poziva minutom ćutanja odata je pošta svim nevino stradalim pod naletom radikalnog islamizma, poginuloj deci, ženama, starcima u zemlji Tigra i Eufrata.

Omar Bašir

Omar Bašir

Ambasador Abdulsada rekao je i da da podrška koju Srbija pruža Iraku u borbi protiv terorizma predstavlja važnu sponu u bilateralnim odnosima i dodao da je Vlada u Beogradu izrazila spremnost da obučava pripadnike iračke vojske i službi bezbednosti.

Danas se u Iraku uništava kolevka civilizacije. Ponosan sam na to što moja zemlja ne ćuti. I zato što smo osudili terorizam i kao što ga uvek osuđujemo, i zato što ćemo pomoći bratskom Iraku da ova teška vremena bolje prebrodi, i da zajedno dođemo do toga da irački narod ponovo živi u slobodi, rekao je ministar policije Nebojša Stefanović, koji je tradicionalno prisutan na iračkoj manifestaciji, do prošle godine u svojstvu predsednika parlamenta.

U Nedelji iračke kulture susrešće se nasleđe Tigra i Eufrata sa Savom i Dunavom. Civilizacijsko i kulturno nasleđe Vavilona, Ašura i Sumera susretaće se sa Vinčom. Na sceni JDP zvuci tradicionalni irački zvuci i kompozicije čuvenog Omara Bašira i njegovog orkestra pomešani s glasovima Ženskog gradskog hora “Barili” iz Požarevca pravi dokaz mostova kulture… Irački dani donose film “Pod peskom Vavilona” u Muzeju kinoteke, izložbu slikara Huseina el Jemena i Vere Marković u Galeriji Doma vojske i na zatvaranju manifesacije uz arapsku kuhinju u Galeriji RTS biće otvorena izložba fotografija iračkih artefakata i prikazan dokumetarni film “Blago Nermuda“, kao upozorenje šta nestaje s planete pod udarom terorizma.

Vladimir Đuričić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.