Poseta kralja Aleksandra I Obrenovića Kruševcu

Kralj Aleksandar I Obrenović u vreme miropomazanja

O Vidovdanu  1889. godine,  Srbija je ujedno obeležavala 500 godina od Boja na Kosovu (u Kruševcu 14. i 15. juna 1889), i miropomazanje mladog kralja ALeksandra I Obrenovića u Žiči (19. i 20. juna).

Prema jednom telegramu koji se čuva u Narodnoj biblioteci Srbije, za koji se pretpostavlja da je iz 1889. godine, može se lako rekonstruisati poseta mladog kralja Aleksandra I Obrenovića Kruševcu.

Kralj je tada imao 13 godina i u posetu Kruševcu došao je u pratnji svojih namesnika generala Koste S. Protića i generala Jovana Beli-Markovića, uz članove vlade i predsednika vlade Savom Grujićem.

Na putovanju ka Kruševcu kralj se zadržao u Međulužju, Palanci, Lapovu, Bagrdanu, Jagodini, Ćupriji, Paraćinu i Stalaću. Doček u Kruševcu bio je veličanstven, a čitavim putem do Lazareve prestonice kralj je bio pozdravljan uzvikom “Živeo” i cvećem.

Po dolasku u Kruševac, kralj Aleksandar se prevezao pijacom gde je pogledao mesto određeno za spomenik kosovskim junacima. Zatim je posetio Crkvu Lazaricu, gde ga je dočekao mitropolit Mihailo, sa episkopom Jeronimom i administratorom žičke eparhije, arhimandritom Dučićem. Posle posete crkvi, kralj se prošetao do Kruševačke gimnazije, gde mu je bio pripremljen i stan.

Tokom te posete kralja Aleksandra I Obrenovića, povodom Vidovdana, grad su tokom celog dana krasile srpske trobojke a od šest uveče i crne zastave koje su podsećale na, kako se u telegramu navodi, “tužno i slavno Kosovo”. U šest popodne počelo je bdenje u Lazarevoj crkvi. Sutradan, 15. juna (28. juna) 1889. na Vidovdan, nakon Liturgije u Crkvi Lazarici, služen je parastos kosovskim junacima, u prisustvu kralja, kraljevske svite, namesnika, članova vlade i crkvenih velikodostojnika.

Povodom 500. godina od Kosovskog boja, mladi kralj je tog dana , u pet časova popodne, položio kamen temeljac budućeg Spomenika kosovskim junacima, u čije temelje su uzidani zapis na pergamentu, kovanice tadašnjeg novca, knjiga kosovskih pesama i Vidovdanska spomenica.

Tokom svog boravka u Kruševcu, kralj je obišao manastir Ljubostilju, gde je priređen naročiti pomen na grobu kneginje Milice.

Posle proslave u Kruševcu, kralj se sa svitom uputio u Kraljevo, zatim u manastir Žiču, gde je, na izuzetno svečan način,  miropomazan od strane mitropolita Mihaila (inače poličitkog protivnika njegovog oca kralja Milana).

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.