Povodom izložbe “Jelena, velika kraljica” Narodnog muzeja Kraljevo

Suzana Novčić i Tatjana Mihailović, autorke izložbe "Jelena, velika kraljica",

Suzana Novčić i Tatjana Mihailović, autorke izložbe “Jelena, velika kraljica”, Narodni muzej Kraljevo

Događaji i priče iz Muzeja, preuzeto sa: Press centar UNS

Narodni muzej Kraljevo realizovao je, povodom sedam vekova od smrti kraljice Jelene, supruge kralja Uroša i majke kraljeva Dragutina i Milutina, zapaženu izložbu „Jelena, velika kraljica“. Ova izložba gostovala je u Beogradu, Kotoru, Trebinju, a stigla je i do Pariza. Svuda je izazvala veliku pažnju, a o utiscima tokom pripreme ove izložbe, razgovaramo sa njenim autorkama, Suzanom Novčić i Tatjanom Mihailović.

„Bio je prilično, ne težak, ali rad koji je trajao duže, iziskivao je međunarodna istraživanja. A što se tiče težine, izložbu je bilo  zadovoljstvo raditi. Pripremali smo je oko osam meseci, a svečano je otvorena u oktobru 2014. godine povodom sedam vekova od smrti kraljice Jelene. Tu celu godinu, do otvaranja, posvetili smo istraživačkom radu koji je podrazumevao obilaženje svih manastira i  crkava u Srbiji koji čuvaju njene portrete i gde su sačuvane njene titule. Ali ono što je nama bilo najzanimljivije, su međunarodna istraživanje, u okviru kojih smo obišli Republiku Srpsku, delove Albanije i Crnu Goru. Ključno mesto je bilo poseta Skadru, poseta ostacima crkve Svetog Serđe i  Vlaha, kao i Trebinju. Najvažnije, bar za nas, bila je ogromna količina fotografija, koju ste na izložbi mogli da vidite, koje nose nova saznanja i daju nove informacije publici, pogotovo u Srbiji, o njenoj državi u primorju“, iznosi svoje utiske Suzana.

I za Tatjanu Mihailović ovo je bio jedan potpuno drugačiji projekat:

„To je bio projekat koncipiran na drugačiji način, bio je interdisciplinaran. Radili smo ga sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture, sa manastirom Gradac, kao najznačajnijom zadužbinom kraljice Jelene, a koji se nalazi na teritoriji za koju je naš muzej nadležan. Imali smo na raspolaganju ono što je izvorni materijal samog manastira Gradac, kao najvažnijeg lokaliteta koji se vezuje za kraljicu. S obzirom na to da smo izložbu koncipirali da se odnosi na jednu srednjovekovnu ličnost, a ne na određeni spomenik, onda smo se potrudili da osvetlimo sve aspekte kraljičinog života. U smislu da publika, koja ne zna puno o kraljici, dobije jednu kompletnu priču o njenom životu – od njenog porekla, pošto je ono nerazjašnjeno, do dolaska u Srbiju, udaje za kralja Uroša, čitavoj toj epohi, vremenu, atmosferi, kulturi, vlasteli, do drugog dela života koji se odnosi na samostalnu upravu, mahom u primorju, tokom koga je ona pokazala velike vladarske sposobnosti i bila ktitor mnogim crkvama. I treća celina je pripadala samom manastiru Gradac i njegovoj umetnosti i novinama u srpskoj umetnosti koje su uvedene za vreme kraljice Jelene, a to je gotika. Za nju  se vezuju i tako neverovatno retke stvari, kao što je škola za devojke, institut za žene u 13. i početkom 14. veka. Bila je jedinstvena i neobična pojava  u istoriji.  Mnogi aspekti kraljičinog života su jako interesantni i čitavo pamćenje naroda i predanje govori puno pozitivnog o njoj. Bilo je to veoma zanimljivo istraživanje i sami smo otkrili stvari koje do tada nismo znali.“

Slađana Dimitrijević,

Udruženje novinara Srbije bilo je medijski pokrovitelj manifestacije Muzeji Srbije – deset dana od 10 do 10″. Za vreme manifestacije informisali smo o raznovrsnim programima i izložbama u muzejima u mnogim gradovima Srbije.

Intervjui su nastavak saradnje sa muzejima i pokušaj da se skrene pažnja na to da muzeji rade tokom cele godine. Pored stalnih postavki, muzeji organizuju predavanja, koncerte, izložbe, stučno vođenje kroz izložbe, radionice za decu i odrasle…

Projekat je sufinansiran iz buzdeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja 

Napomena: «Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva»

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.