Predstavljamo dva domaća filma na ovogodišnjem BELDOCS-u

NA 9. BELDOSC festivalu ove godine imaćemo priliku da vidimo i domaća ostvarenja. U ovom tekstu predstavljamo dva filma

ČETIRI PASOŠA

ČETIRI PASOŠA

ČETIRI PASOŠA

Nakon svetske premijere u Trstu na filmskom festvalu u januaru ove godine, film „Četiri pasoša” Mihajla Jevtića stiže i na 9. Beldocs.

Plakaz filma Četiri pasoša Mihajla Jevtića

Plakat filma Četiri pasoša Mihajla Jevtića

Četiri pasoša“ je animirano dokumentarni film o emigraciji, identitetu i skorijoj jugosloveskoj istoriji ispričan kroz ličnu perspektivu reditelja Mihajla Jevtića. To je priča o četiri pasoša i jednoj zemlji.  Film počinje, a kako drukčije, nego smrću druga Tita. Prvi pasoš autora filma jeste dečji pasoš u kome piše da mu je zanimanje – Titov pionir. U daljem ispovednom tonu, saznajemo da Jevtić snima film jer nema više nikakav odnos prema srpskom društvu. Želi da ode odavde, a pre nego što to uradi, želi da skupi slike iz prošlosti koje su mu nekada značile. U koferu su jedna kamera i četiri pasoša. Dobar uvod za putovanje u minulo doba…

Upravo tako je film i koncipiran – kao kolekcija slika iz autorovog sećanja. Jevtić koristi kako slike iz porodičnih albuma, tako i arhivske snimke što iz lične kolekcije koje je sastavljao njegov otac, što iz raznih izvora – televizijskih najčešće – koje upotpunjuje svedenim animacijama, koje ponegde i liče na animirane filmove iz osamdesetih godina, čime autor direktno poziva nostalgiju prema jednom bezbrižnom vremenu, koje je prethodilo periodu kada je zemlja u kratkom vremenskom periodu promenila čak četiri obličja.Film je tako vrlo emotivno istraživanje sopstvenog identiteta, kroz prizmu društveno-političkih promena. Stefan Vogt, koji je radio na animaciji, dao je filmu originalnu, gorko-duhovitu dimenziju, a montaža posebno doprinosi naročito starim snimcima rađenim osmomilimetarskom kamericom, koji skupa evociraju davno prohujalo vreme.

„Četiri pasoša” rađen je u nemačko-hrvatsko-srpskoj produkciji i na repertoaru Beldocsa je u nedelju 15. maja u 19 sati u Dvorani kulturnog centra Beograda.

Zid smrti i tako to, filma Mladena Kovačevića

Zid smrti i tako to, film Mladena Kovačevića

ZID SMRTI I TAKO TO

Film Zid smrti, i tako to reditelja Mladena Kovačevića, nastao je u produkciji Horoptera iz Srbije i Restarta iz Hrvatske, čija je svetska premijera održana u aprilu u švajcarskom gradu Nijonu (Nyon),u konkurenciji uglednog festivala Visions du Réel. Nakon studija filmske režije u Beogradu, Londonu i Kejp Taunu, Mladen Kovačević se svesrdno posvetio dokumentarnom filmu, o čemu svedoči nekoliko naručenih i tematskih dokumentaraca, kao i debitantski autorski dokumentarac „Anplagd“ kojim postiže veliki međunarodni uspeh.

Za drugi film pod naslovom Zid smrti i tako to, Kovačević je odabrao priču o Brankici, ženi koja se čitav život bori sa gravitacijom na vertikalnom zidu koji nema ni početak ni kraj.

Već kao desetogodišnja devojčica, Brankica je postala glavna atrakcija na vašarima širom bivše velike Jugoslavije, princeza na zidu smrti. Uz stariju braću, legendarne akrobate, vozila je motor paralelno sa zemljom, po zidu šest metara širokog drvenog bureta. Danas ima 43 godine, šestoro unučadi i još uvek izvodi iste zastrašujuće akrobacije. Braća odavno nisu pored nje,  ona je jedina ostala, zarobljena između melanholičnih sećanja i klaustrofobične egzistencije na poslednjem zidu smrti.

Priča glavne junakinje je zaista neverovatna, a film obiluje perspektivama iz kojih autor pripoveda tako neverovatan životni put. Neke vratolomne scene na motoru, na zidu smrti, urađene su tako da oduzimaju dah, i približne su igranim visokobudžetnim produkcijama. Atmosferi filma ali i ličnoj dramatičnoj priči glavne junakinje, poseban doprinos daju vešta montaža Jelene Maksimović i naročito muzika Nemanje Mosurovića. Zid smrti i tako to je osobeni rolerkoster od filma, koji približava dokumentarni film domaće proizvodnje vrhunskim svetskim standardima.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.