Predstavljamo MELODE: Rajna Vuletić

Hor Melódi (naziv potiče od grčke reči melod, melodos – pojac) sa nekolicinom prijatelja osnovala je pre 30 godina  Divna Ljubojević, dirigent, kompozitor i interpretator pravoslavne muzike.  U svom tri decenije dugom delovanju, hor MELODI je sa Divnom (Divna & Melódi) održao oko 800 koncerata  širom planete Zemlje. Muzici pravoslavnog Istoka ovaj hor udahnuo je novi život.  MELODI su pre dve godine, povodom koncertne sezone bili posebni gosti  Avant art magazina u temi Pravoslavna muzika. Poželeli smo da ih predstavimo i pojedinačno, jer svako od njih udenuo je deo svoje duše u jedan saživot koji se zove MELODI i dao mu posebnu notu, čineći jedinstvenu harmonijsku zajednicu. Povodom jubileja 30 godina, DIVNA I MELODI ove jeseni predstavljaju nov koncertni ciklus “PESMA HERUVIMA”. U susret koncertima – 24. novembra 2022. u 20 časova u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu i 15. decembra 2022. u 20 časova u Sinagogi u Novom Sadu, donosimo još nekoliko intervjua sa članovima ansambla koje nismo intervjuisali ranije.

Rajna Vuletić, sopran

RAJNA VULETIĆ, sopran

Darovi!
Svaki čovek na Zemlji prima darove, od samog Svevišnjeg. Neko prepozna i umnoži trudom svojim, a neko se olenji i ostane prosečan, jer nije negovao, kao svako živo biće.
Mogu da kažem, da sam ja, neko ko je između poimanja, da sam primila mnogo darova, od kojih je i glas, kroz školovanje istog, Sam Gospod me poveo na pravi put da pojem u slavu Bogu.

Rajna Vuletić, foto: Viktor Ljujić

Neposredno, pre nego upoznah Divnu, pevala sam u Prvom beogradskom pevačkom društvu, gde sam naučila Liturgiju i mnogo duhovnih pesama, a zatim na Bogoslovskom fakultetu, kod prof. Predraga Miodraga, upoznah Divnu i tu se desilo prepoznavanje. Kroz disanje i molitveno pojanje, gde je nakon par godina se desio ponovni susret, u PBPD-u, gde je kao najmlađi dirigent uvela svoj način molitvenog, horskog pevanja, koje je nakon nekog vremena, nas mlade opredelilo da se osnuju “Melódi” i sa blagoslovom mati Igumanije Agnije, pri Manastiru Vavedenje Presvete Bogorodice, pojemo u Slavu Bogu, bogosluženja, na jedinstven, molitven način.
Rasla sam i sazrevala uz Melode.

Za 30 godina postojanja, imala sam mnogo iskušenja, koja su me odvlačila i opet vraćala sa Divninim pozivom. Trud koji ona ulaže, je neprocenjiv, a ja sam neko ko je umeo da čuje i uzvrati, zajedno sa svim članovima koji imaju istu radost i ljubav, koja nas okuplja.
Živeli na mnogaja ljeta!

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.