Predstavljanje knjige “Kuća nesagorivih reči” Dejana Ristića

Narodna biblioteka Srbije objavila je naučnu monografiju istoričara i nekadašnjeg upravnika naše nacionalne biblioteke Dejana Ristića, pod naslovom Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838–1941.

Autor je posebnu pažnju posvetio delimičnom stradanju nacionalnog fonda u Prvom, kao i njegovom potpunom uništenju tokom Drugog svetskog rata.

Knjiga Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838–1941 podjednako je namenjena stručnoj i najširoj javnosti i izazvala je veliko interesovanje i pre nego što je objavljena.

Dejan Ristić je istaknuti stručnjak u oblasti zaštite kulturne baštine, istoričar, prevodilac, arhivista i scenarista. Autor je većeg broja knjiga i više od četrdeset naučnih i stručnih radova. Dobitnik je više priznanja za doprinos kulturi i zaštiti kulturne baštine.

Filmske novosti su, na inicijativu direktora Vladimira Tomčića, producirale realizaciju dokumentarnog filma pod naslovom Sećanja iz pepela (2016.) za čiji je scenario poslužio rukopis knjige Dejana Ristića.

Dokumentarni film premijerno je prikazala Radio televizija Srbije 6. aprila 2016. godine povodom obeležavanja 75. godišnjice uništenja Narodne biblioteke Srbije.

Dejan Ristić, Kuća nesagorivih reči, NBS, 2016.

Dejan Ristić, Kuća nesagorivih reči, NBS, 2016.

Stoga je ova publikacija prva naučno-istraživačka studija kod nas koja se može čitati (knjiga) i gledati (dokumentarni film).

Dve nacionalne ustanove kulture, Narodna biblioteka Srbije i Filmske novosti, priređuju predstavljanje knjige Dejana Ristića i prikazivanje dokumentarnog filma ,,Sećanja iz pepelaˮ koje će biti održano u sredu, 21. decembra 2016. godine sa početkom u 13 sati u amfiteatru Narodne biblioteke Srbije.

Nakon prikazivanja filma javnosti će biti predstavljen autorski tim – producent Vladimir Tomčić, režiser Marko Savić, scenarista Dejan Ristić, saradnica na scenariju Nevena Stanić, montažerka Nataša Pantić, direktor fotografije Marko Radosavljević, dizajner zvuka Boban Maćej i narator Bojan Žirović, kao i likovni umetnik Vojislav Radovanović koji je autor ilustracije koja krasi korice same knjige i dizajner korica knjige Nikola Vukanović.

U nastavku programa o knjizi i dokumentarnom filmu govoriće direktor Filmskih novosti Vladimir Tomčić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije dr Dušica Bojić, v.d. direktora Arhiva Jugoslavije Miladin Milošević i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.