Predstavljena knjiga Jasmine Mihajlović “Na obali Hazarskog mora”

Jasmina Mihajlovic, predstavljanje knjige

Predstavljanje knjige Na obali Hazarskog mora u SKC-u

U četvrtak, 15. maja 2014. godine u Knjižari Delfi u SKC-u predstavljena je nova knjiga Jasmine Mihajlović  “Na obali Hazarskog mora” u izdanju beogradske Lagune. O knjizi i autorki, ali i o Hazarima, Miloradu Paviću i čudesnim književnim igrama dvoje pisaca koji su delili i profesionalni i privatni život govorili su Silvija Monros- Stojaković, književnica i prevodilac i Milomir Marić, novinar i pisac. 

Na obali Hazarskog mora Jasmina Mihajlović

Jasmina Mihajlović, Na obali Hazarskog mora, Laguna

Autobiografska proza odevena u putopis po egzotičnom Azerbejdžanu, a kako je naglasila Silvija Monros-Stojaković, to je zemlja oko Hazarskog mora ili danas poznatog kao Kaspijskog jezera, koje miriše na naftu i neke druge svetske školice, a koje je autorka, Jasmina Mihajlović, na sebi svojstven način, sveobuhvatno a opet sačuvavši dete u sebi, opisala uz puno nežnosti. Milomir Marić je napomenuo da je Jasmina Mihajlović pre nekoliko godina priredila najobuhvatniju knjigu o Miloradu Paviću iz koje se može sagledati njegov veliki uspeh koji je postigao u svetu a koji je u nekom trenutku u Srbiji ignorisan. Marić je naglasio da bi Pavić kao svetski pisac kod nas bio zaboravljen kao neki književni incident da nije bilo Jasminine knjige koja opisuje detaljno sve što su dvoje pisaca doživeli u svetu. Uz nežan i pomalo šaljiv ton, Marić je slikovito opisao život i rad dvoje pisaca, njihovo književno i umetničko preplitanje i njihovu borbu protiv raznih mistifikacija naše književne čaršije.

U knjizi “Na obali Hazarskog mora” Jasmina Mihajlović u nizu privatno-javnih sećanja, govori o ljubavi dvoje srpskih pisaca koje ni smrt nije pobedila. Pisana pitko, ponekad jetko, često setno, organizovana u četiri celine, knjiga je priređena kao maštovita, originalna igra koja prepliće dva različita prozna rukopisa, Jasminin i Pavićev, u skladan kolaž i iznenađujuće pitku i svežu celinu.

Jasmina Mihajlovic, Silvija Monros Stojakovic

Jasmina Mihajlović potpisuje knjigu Silviji Monros-Stojaković

„Ni Pavić ni ja nismo znali da se Kaspijsko more u Azerbejdžanu zove Hazarsko more, nismo znali da postoje mesta koja nose naziv Hazar, nismo ni sanjali da se poznati azerbejdžanski pisac zove Mirza Hazar! I da puši lulu!… Ušavši u moju prostranu sobu sa celim zidom od stakla zapljusnuo me je veličanstven pogled na more, blistave palate, plamene kule i na Kristalnu dvoranu s raskošnim osvetljenjem arhitektonskog dragulja. Iz njenog krovnog oboda biju reflektori takve jačine da gotovo dosežu svemir. Pritom svetlosni zraci lelulaju i daju utisak plesa svetlucavih moćnih vazdušnih duhova. Bila sam u središtu grada vetrova i zemlje vatre.“

Uprkos nezapamćenoj kiši i neprohodnim ulicama, promociji knjige  prisustvovali brojni gosti, prijatelji, izdavači, pisci, ali i ambasador Azerbejdžana u Srbiji dr Eldar Hasanov, sa brojnim članovima ambasade ove zemlje. Autorka knjige naglasila je da je upravo “krivac” što je napisala “Na obali Hazarskog mora” je ambasador Hasanov koji ju je pozvao da poseti zemlju Hazara pre dve godine.

Azerbejdžanci su očarani Pavićem, smatraju ga i srpskim i svojim piscem, jer je “Hazarski rečnik” njihovu lepu zemlju ucrtao u sve mape književnog sveta. Zato su Miloradu Paviću podigli spomenik u Bakuu ali i u Tašmajdanskom parku u Beogradu, a kako je Jasmina Mihajlović napomenula, za razliku od srpske javnosti, Pavića nisu zaboravili ni kada su godišnjice ni važni datumi, kada redovno posećuju Pavićev grob i spomenik na Tašmajdanu.

S.Spasić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.