“Preskočeni” Jasne Finderle ili Vraćen dug

Jasna Finderle: Preskočeni, izdanje autora, Pula 2014.

 ISBN 978-953-58018-0-1

Dobio sam knjigu pre šest meseci. Sa kratkom posvetom: “odsutnom Dimitriji prisutna Jasna.” I datum. Kratko, jasno. Zamerka na neprisustvu. Konstatovana činjenica. I naznaka, ima neki razlog. Autorka zna da je odsutni čitao njenu prethodnu knjigu. I knjiga se našla pod gomilom drugih, dužih, pod gomilom nekih obaveza.

Onda, kada sam je otvorio, udario me je poznati stil. Kratka, zadihana rečenica. Jezgrovita misao. Priča svedena na aforizam. Jasna Finderle, Istranka, sudeći po sadžajima i jeziku. Darova mi ponovo lepotu od koje se zagrcnuh. Lepotu kratkih priča. Kratke rečenice. Rečima tesno, a mislim široko. Pučina. Romani svedeni na priče. Priče koje pevaju. Priče – poezija.

Jasna Finderle, PRESKOČENI, Pula 2014.

Jasna Finderle, PRESKOČENI, Pula 2014.

Čovek nije ostario, samo mu je vreme darovalo stomak. Jutro je plavo. Dan silazi na ulicu. Veče ima boju bakinih priča. Starac nije star, samo mu misli nemaju želja. Neko nije sahranio najmilijeg. Dopisao je još jedno ime na porodični spomenik. Muškarac nije osvojio ženu. On ju je ljubavlju ubrao.

I tako redom. Iz stranice u stranicu, iz priče u priču. Kratko, jezgrovito, pesnički. A toplo, ljubav prema junacima se ne čita. Oseća se.

Kratkoća nije nedostatak reči. Ona deluje da je promišljena. Njome se otvaraju prozori na kući života. Ta kratkoća liči na eksploziju. No, ona je isto tako prirodna kao disanje. Nema u njoj nategnutosti koju stvara promišljanje.

Jasna ovim pričama samo pokazuje da je majstor. Još su joj ranije knjige bile majstorsko pismo. Ova to samo potvrđuje. Još jednom. Zbirka se imenuje kao “Preskočeni”. No, Jasna nije preskočila svoj talenat. Kažimo njenim rečima – ništa joj nije izgužvalo dušu, misli su joj okupane iskrenošću i uverljivošću.

Može da se uzima kao lek: dve priče na dan. Site su, hranljive, bogate. Jasna nam poklanja bogatstvo ne siromašeći sama.

Knjigu je izdala sama. A potpisujem tvrdnju: ostaće da se čita i pamti posle stotina onih koje su nam ponudili veliki izdavači. Zahvalu odsutnoj Jasni potpisuje prisutni Dimitrije. Vraćam dug.

Dimitrije Diso Janičić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.