Profesorki i primadoni Biserki Cvejić s ljubavlju, povodom 90. rođendana

Biserka Cvejić

Biserka Cvejić

Povodom 90. rođendana i 35 godina pedagoškog rada primadone i profesorke s titulom emeritus, legendarne Biserke Cvejić, u Muzeju Narodnog pozorišta u ponedeljak će biti otvorena izložba “Biserka Cvejić –  Verdijeva heroina”, a sat vremena kasnije, na Velikoj sceni održaće se operski koncert “Profesorki s ljubavlju”.

Sam naziv operskog spaktakla direktno naleže na podatak da je Biserka bila najvoljeniji predavač na novosadskoj Muzičkoj akademiji. Na koncertu, na kojem će biti izvedene arije i dueti iz popularnih operskih dela, nastupiće Nikola Kitanovski, Saša Štulić, Ljubomir Popović, Sofija Pižurica, Andreas Kordoba, Darija Olajoš, Aneta Ilić, Milica Stojadinović, Jelena Papić, Snežana Stamenković, Svetlana Nestorov, Sanja Kerkez, Irena Zarić, Ana Jovanović, Ivana Dimitrijević, Ivana Milašinović, Tanja Obrenović, Boris Trajanov, Tamara Marković, Miljenko Đuran, Vladimir Andrić i Violeta Poleksić.Za dirigentskim pultom biće Dejan Savić.
Na izložbi, čiji je autor direktor Muzeja NP Dragan Stevović, posetioci će moći da vide brojne fotografije, plakate, nagrade, lične predmete slavne umetnice, koja je ostvarila 77 mecosopranskih uloga u skoro 1.800 predstava na scenama širom sveta, a biograf dive zapisao je “Od Pepeljuge postala je princeza operske scene”. U dvorcu u Monte Karlu sedela za stolom sa princezom Grejs i princom Ranijeom, pevala u Metropolitenu i drugovala s Renatom Tebaldi, izazvala svojim glasom i fascinantnom scenskom pojavom pozornost holivudske zvezde na vrhuncu slave Roka Hadsona, samo je kratki kroki života primadone svetskog renomea, pred kojom su se ovarala vrata svih vodećih operskih kuća sveta. Planetarna slava ilustrovana starim njujorškim Metom koji nastupom zatvara,a njen mecosopran boji dvoranu kada se premijerno otvaraju vrata novog Metropolitena, tu su angažmani i u Bečkoj državnoj operi, pa Skala u Milanu, Arena u Veroni, napuljski San Karlo, londonski Kovent garden, moskovski Boljšoj teatar, Kolon u Buenos Ajresu… Pevala je sa najslavnijim imenima opere i godinama sarađivala sa Herbertom fon Karajanom. Kritičari su je opisali kao verdijevski mecosopran, suverenu pevačicu, ujednačenog mladalačkog svežeg glasa, čije su interpretacije prefinjene, a ona je na vrhuncu karijere napustila scenu. To je učinila zbog ljubavi prema lekaru i operskom pevaču Dušanu Cvejiću, sa kojim je autor knjige „Umetnost pevanja“. Posvetila se pedagogiji, dve decenije radila je kao profesor solo pevanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, potom deset godina i na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu, a od osnivanja vodi Operski studio u Madlenianumu, a na istom zadatku bila je i u Narodnom pozorištu. Stekla je i najviše pedagoško zvanje u svetu opere – emeritus, još uvek doprinosi kulturi pomažući talentovanim mladim pevačima, i u kontaktu je sa mnogim đacima koji danas koračaju stazama slave svoje profesorke – dive počev od Željka Lučića do Milene Kitić.
V. Đuričić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.