Prva nagrada za knjigu Mine Todorović

Mina D. Todorović osvojila je prvi nagradu drugog kola akcije Čitalačkog maratona u organizaciji izdavačke kuće “Klett”, knjigom “Jaje, mleko voda” koja joj je, pored povelje, donela i 500.000 dinara .

Svečano proglašenje dobitnika nagrade i četvoro pisaca koji su osvojili od drugog do petog mesta, održano je juče u Vukovoj zadužbini, a skup je otvorila direktorka Klett-a Gordana Knežević Orlić. Ona je tom prilikom istakla da Čitalački maraton, koji je prvi put organizovan prošle godine, njihova društveno odgovorna akcija čiji je cilj da neguje srpsku književnost za decu.

-Sa akcijom Čitalački maraton podržavamo mlade od jedanaest do četrnaest godina koji vole da čitaju, ali i pisce koji pišu za mlade. Na konkurs za neobjavljeni roman 2017. stiglo je 435 rukopisa, a ove godine više od četristo radova. Stručni žiri koji čini pet profesora književnosti i književnih kritičara i glavni žiri sastavljen od 157 nastavnika srpskog jezika, odabrao je pet radova, rekla je Gordana Knežević Orlić.

Direktorka izdavačke kuće Klett je kazala da „Čitalački maraton“ nazivaju društveno odgovornom akcijom jer se njome podržava čitanje i svim članovima kluba poklanjaju romani.

-Otuda je ova nagrada toliko velika jer mi unapred otkupljujemo autorska prava od pisca za štampanje velikog tiraža i do 20.000 hiljada. Svi ostali romani članovima Čitalačkog kluba se prodaju po izuzetno niskoj ceni, jer nismo stvorili taj klub da bi zarađivali, već smo stvarno želeli da poklonimo nešto pozitivno i drugačije, objasnila je Gordana Knežević Orlić. Ona je podsetila da je nakon prvog konkursa otvoreno 520 čitalačkih klubova širom Srbije sa 8.500 članova.

Stručnim žirijem je predsedavao književni kritičar Petar Arbutina, a članovi su bili Dragana Ðeđez Iljukić urednica u “Klett”-u i Krsta Popovski književnik, takođe, uredniki u “Klett”-u. Oni su odabrali da nagrada pripadne Mini D. Todorović, a pohvaljene su i preostale četiri knjige koje će biti objavljene.

-Zadatak žirija koji je trajao tri meseca nije bio jednostavan. Pročitala sam sve što je stiglo, pa zato sebi dajem za pravo da o svakom romanu koji to zaslužuje progovorim samo po neku reč. Najpre bih rekla da je u Srbiji hrabrost pisati za dace. Prvonagrađeni roman je „Jaje, mleko, voda…“. Reč je o malo ozbiljnijem romanu koji može biti i za srednjoškolce. Pobedila je priča o devojčici koja dolazi u grad iz neke daljine, visoravni, potpuno neiskvarena sa nekim lepotama kojima su je zadojili u kući, rekla je Dragana Ðeđez Iljukić.

Prvoplasirani roman je odštampan u tiražu od 10.000 primeraka, jer će svaki član kluba dobiti primerak besplatno. Ostale četiri knjige će se prodavati po veoma povoljnim cenama.

Drugo mesto je osvojila, prema oceni stručnog žirija, Biljana Lana Maksimović sa knjigom “Osnovci”, treće je pripalo Biljani Marković Jevtić “Najvijam za šaptača”, četvrto mesto pripalo je “Kad dnevnik progovori” Ivane Knežević i peto mesto je osvojio Boris Jašović “Ex Yu pionir”.

Pobednica drugog kola Čitalačkog maratona Mina. D. Todorović (1964) je kazala da je do sada pisala priče objavljene u “Politikinom zabavniku”, u tematskim zbirkama fantastičnih priča, i u antologiji “Novija srpska pripovetka”. Za pozorišni komad za decu “Tamaš” dobila je nagradu “Pavle Beljanski”. Todorović je podsetila da je njena trilogija “Virovi” koju čine romani “Vir svetova”, “Gamiž” i ” Magma” doživela nekoliko izdanja kod “Portalibrisa”, a da je sada prevedena na engleski i očekuje da će uskoro biti objavljena u Velikoj Britaniji.

Nagrađeni roman “Jaje, mleko, voda” je prvenac za mlade i na pitanje kako se opredelila da ga napiše ona je odgovorila da stanuje blizu škole i dok sedi u parkiću sluša šta sedmaci i osmaci pričaju.

Todorovićeva je veoma srećna što se knjiga svidela tako velikom broju nastavnika koji su glasali za nju, a jedva čeka da čuje reakcije mladih kojima je knjigu namenila. Ona je dodala da mnogi poznati pisci samo sanjaju o tiražu kakav ima njen roman „Jaje, mleko, voda…“

-Dve poznanice su me pitale da li se u impresumu knjige podvukla greška – tiraž 10.000. Isto sam pomislila da je greška, ali nije. Zapravo, najveći uspeh ove knjige je što će doći do dece. Nadam se da će im se dopasti kao što se svidela žiriju. Znači mi mnogo ova nagrada, ali glavnu nagradu tek čekam, a to je dečji sud, rekla je Mina. D. Todorović.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.