Revija predstava „Nušiću u čast“ u Narodnom pozorištu

Gospodja ministarka, NP

B. Nušić: Gospođa ministarka, Narodno pozorište Beograd

 

U znak sećanja na čuvenog srpskog književnika, komediografa, novinara i diplomatu Branislava Nušića, a povodom 150 godina od njegovog rođenja (20. oktobar 1864 / 8. oktobar po julijanskom kalendaru), u Narodnom pozorištu u Beogradu biće održana revija predstava „Nušiću u čast”.

U periodu od 5. oktobra do 3. novembra, publika će na obe scene nacionalnog teatra moći da pogleda više predstava, nastalih prema Nušićevim delima, sa repertoara Narodnog pozorišta i pozorišta iz Zrenjanina, Šapca, Novog Sada, Sombora, Kruševca, Zaječara i Subotice. Reviji „Nušiću u čast“ priključuje se i Muzej Narodnog pozorišta, prigodnim programom posvećenim Nušićevom delu.

Revija počinje 5. oktobra u 19,30  na Velikoj sceni komedijom Gospođa ministarka, u režiji Jagoša Markovića, u kojoj naslovnu ulogu Živke ministarke igra Radmila Živković. Na Sceni „Raša Plaović“, iste večeri, u 20.30, publika će imati priliku da pogleda predstavu Narodni poslanik Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina. Dan kasnije na Maloj sceni će gostovati Šabačko pozorište sa Ožalošćenom porodicom. 

Narodni poslanik, Nušić, Boris Komnenić

B. Nušić: Narodni poslanik, Narodno pozorište Beograd

Gospođu ministarku će 19. oktobra predstaviti i glumački ansambl Srpskog narodnog pozorišta, Lidijom Stevanović u ulozi Živke.

Za dan rođenja Branislava Nušića, 20. oktobar, na Sceni „Raša Plaović“ se priprema premijera drame Knjiga druga u režiji Anđelke Nikolić a uloge su poverene Neli Mihailović, Zlatiji Ivanović, Mariji Bergam, Srđanu Karanoviću, Gojku Baletiću, Bojanu Krivokapiću, Andreji Maričiću, Danijeli Ugrenović i Predragu Miletiću.

Po motivima Nušićevih dela nastao je i Kabare Nušić kojim će se 22. oktobra beogradskoj publici predstaviti Pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“.

Komediju Pokojnik koju je 2009. u Narodnom pozorištu režirao Egon Savin publika će imati prilike da vidi 23. oktobra, na Velikoj sceni, a u subotu 1. novembra takođe na Velikoj sceni, biće izvedena predstava Doktor Nušić  po motivima Nušićevog komada Dr, u režiji Kokana Mladenovića i koprodukciji Kruševačkog pozorišta i Narodnog pozorišta Sombor.

Muzej Narodnog pozorišta pripremio je za ljubitelje del Branislava Nušića više različitih programa. Predstavljanje knjige Branislav Nušić – život i delo Raška V. Jovanovića (Službeni glasnik, 2014) održaće se 23. oktobra, a u okviru novog ciklusa Čitalište u utorak 28. oktobra glumac Narodnog pozorišta Zoran Ćosić i Nina Ćosić, oboista, dočaraće govorom i muzikom svet Nušićevih Pripovedaka jednog kaplara.

Revija posvećena najvećem srpskom komediografu biće završena 3. novembra, za kada se u Muzeju Narodnog pozorišta priprema izložba „Branislav Nušić – upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu (1900-1902)“ a potom će na Velikoj sceni ansambl Drame Narodnog pozorišta odigrati Narodnog poslanika u režiji Saše Gabrića, sa Borisom Komnenićem i Radmilom Živković u glavnim ulogama. Od 20.30 na Maloj sceni biće izvedena predstava Mister Dolar  Narodnog pozorišta iz Subotice.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.