SINĐELIĆI – srpski Seranovi

Serija Sinđelići

Sinđelići, srpski Seranovi

Los Serrano, Porodica Serano, najgledanija je  španska serija ikad. Tome u prilog govori činjenica da je prikazivanje u Španiji počelo 2003. godine, a završilo se 2008. posle osam sezona i 147 epizoda. O njenoj popularnosti ne svedoči  samo ta suvoparna činjenica zasnovana na brojkama, već planetarna popularnosti serije. Veoma je gledana u Francuskoj, Rusiji, Južnoj Americi, Rumuniji, Sloveniji, u Srbiji je reprizirana više puta (i sada je možete gledati na Studiju B) , a neke zemlje kao što su Italija, Češka, Portugalija snimile su svoju verziju Seranovih.

Najgledanija spanska serija Seranovi

Porodica Serano

Teško da su autori, Aleks Pina i Danijel Esiha, mogli i da naslute ovakav uspeh serije, samim tim što serija ne obiluje nikakvim zapletima (zapravo ih i nema),  nije napravljena po receptu telenovela, nisu angažovani najpopularniji španski glumci (nekima je ovo, kao Antoniju Moleru koji igra Fitija, bila prva značajnija uloga), a glavni junak – Dijego, glava porodice Serano, koga igra Antonio Resines, svakako nije Armanijev model.

U čemu je, dakle,  tajna serije Porodica Serano?

Ako ste ikada nakon odgledane epizode pokušali da svoje oduševljenje prenesete bilo kome prepričavajući zgode i nezgode junaka, verujem da niste imali naročitog uspeha. Porodica Serano se ne može prepričati i njen šarm i popularnost se ne kriju u zapletu. Ova serija je pokušaj da se objasni misterija života, na vrlo jednostavan i duhovit način. Ona, takođe, promoviše porodične vrednosti, i na kraju neguje dva mita, prvi, da je moguća sreća iz drugog pokušaja i to sa prvom ljubavlju, a drugi – da život nudi drugu šansu hrabrima.

Seranovi, najgledaniji

Porodica Serano na okupu

Nisu samo Dijego i Lusija zaslužni za uspeh Seranovih, široka paleta likova kojima obiluje serija (obuhvativši time sve generacije), omogućila je autorima da se, baveći se likovima nenametljivo i nepretenciozno, zapravo bave problemima, ali i njihovim rešavanjima u meri u kojoj je to moguće. Ova serija ne ulepšava stvarnost, ne daje lažne nade, ne beži od suočavanja sa gubicima, ona oslikava život kakav jeste sa velikom dozom optimizma, čak i onda kada optimizmu realno nema mesta. Ako ste imali problem da svom tinejdžeru objasnite kako da izađe iz neke situacije, Seranovi će to uraditi umesto vas, i najlepše u ovoj seriji je to što okuplja porodicu. Tu je i namrgođeni Santi (koga igra Hesus Bonilja), kod publike veoma omiljen lik, jer se iza grubosti krije dobričina spremna da se žrtvuje, a dokoličar Fruktuoso Martinez poznatiji kao Fiti neodoljiv je za veći deo publike zbog svoje srčanosti. Glumica Belen Rueda koja igra Lusiju Gomez, po mišljenju mnogih prilično je doprinela visokom rejtingu serije jer je osim lepote, u svoj lik unela autentičnost hrabre žene kojoj ni porazi, ni slabosti nisu strani ( razlog njenog odlaska iz serije je bilo snimanje filma „El Orfananto“, sa kojim je takođe imala uspeh).

italijanski Serano, Cesaroni

I Cesaroni, italijanski Seranovi

Mlađi deo ekipe, naročito Fran Perea ( igra Markosa Serana) osim filmske, napravio je i muzičku karijeru, a Viktor Elijas (Gilje) i Natalija Sančez (Tete) zavidan uspeh sa muzičkom grupom Santa Husta Clan. Njih dvoje su gostovali u Beogradu (u oktobru 2008. godine) i bili potpuno iznenađeni histerijom koja je vladala mođu fanovima tokom njihove posete.

portugalska serija Serranos

Os Serranos, portugalski

 Nakon što su u Španiji 22. maja 2008. godine najavili da će Seranovi biti prekinuta, sa vrlo bizarnim krajem, serija je nekim čudom počela da živi u raznim zemljama koje su verovale da mogu da ponove uspeh španskog originala. Na kablovskoj televiziji (Fox life) u prilici smo  da gledamo italijansku verziju I Cesaroni, snimljena je i češka verzija Horakovi, a u Portugaliji se gledaju Os Serranos.

Horakovi, serija, po ugledu na Seranove

Horakovi, češki Seranovi

U Srbiji, nakon nekoliko repriza na Studiju B,  počelo je snimanje srpske verzije koja će se zvati Sinđelići. Saznali smo da će glavu porodice – Sretena Sinđelića, igrati Voja Brajović. Lusija iz Seranovih u srpskoj verziji biće Dobrila Sinđelić, a igraće je glumica iz Hrvatske Vanesa Radman. Boris Komnenić, kao Jezdimir Sinđelić prikazaće nam Santija, a taštu Kseniju će igrati Milena Dravić. Kako će se zvati ostali Sinđelićći nismo uspeli da saznamo, ali glumačka podela, ako posmatramo Seranove, izgledaće ovako:  najbolju prijateljicu srpske Lusije igra Milica Mihajlović, Evu će glumiti Brankica Sebastijanović, Giljea će igrati mladi glumac Miloš Klanšček. Reditelj Sinđelića je Dejan Zečević.

Snimanje je u toku, prikazivaće se na televiziji Prva, a producenska kuća Emotion stoji iza ovog veselog projekta.  S obzirom na to da je španski original postavio visoke standarde i da je još prisutan (još jednom reprizom na STB , u ne tako popularnom  terminu od 22.50) verujemo da će dobar izbor glumaca, odličan reditelj kao i optimizam kojim obiluje serija, ako ne nadmašiti, a onda makar biti u rangu španske serije Los Serrano.

Tanja Petrović Miljković

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

One Response to SINĐELIĆI – srpski Seranovi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.