“Sport” umetnika Džona Bemea u Srbiji

Džon Beme, Kanada

Džon Beme, Kanada

Kanadski umetnik Džon Beme (John G. Boehme) predstavlja se publici u nekoliko gradova Srbije izložbom SPORT. Ova izložba digitalnih printova i video materijala nedavno je otvorena u Galeriji MAS, Studija za multimedijalnu umetnost u Odžacima.

Kao deo rasprostranjenog rituala industrijskog doba, sport je izuzetan po svojoj sposobnosti da izrazi dva naizgleda kontradiktorna oblika kvaliteta – s jedne strane, modernost, apstraktnost,efikasnost nauke, koncepta i uma, a sa druge strane prošlost, arhaizam, obožavanje, emocionalnost, seks i telo, navodi se u opisu ovog neobičnog projekta koji će pored publike u Odžacima videti i publika u Novom Sadu i Beogradu.

John Boehme, Odyaci

Sa otvaranja izložbe u Odžacima

Sportovi su arena u kojoj se ističu društvene i političke tenzije nemilosrdno iskazuju. Jezik sporta je jezik rata, borbe, osvajanja. Termini kao što su odbrana i napad dokazuju kodifikovanu prirodu sukoba. Obožavanje heroja čine sport prostorom za razvoj erotizma, idealizacije tela.

Bogata umetnička biografija Džona Bemea iz Kanade beleži brojne samostalne izložbe, učešća na bijenalima, umetničkim festivalima i simpozijumima širom sveta.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.