Sve tajne srpske srednjovekovne Gozbe

Gozba_ilustracija-1-660x583Šta su otkrili arheolozi u Starom Rasu, Kruševcu i Stalaću, kako je najverovatnije izgledala kuhinja naših predaka u srednjem veku? Kakav je ukus viteškog hleba i meso sušeno na vetru? Kako se na nepcima ponaša jedino pravo srednjovekovno vino na tlu Srbije? Šta su stručnjaci otkrili o tome kako se jela i odakle je stizala riba u Studenici, kako je izgledao život u Dušanovoj Srbiji? Koliko se i kakvo meso jelo u dane mrsa? Kada su žene smele, a kada nisu da prave posuđe za kuvanje?

Na ova i mnoga druga pitanja odgovoriće nam multimedijalna izložba GOZBA i bogati prateći program, koje nam pripremaju Artis Centar i istoričarka umetnosti, gastroheritolog i književnica Tamara Ognjević.

U periodu od 15. do 30. oktobra u Beogradu ćemo imati izuzetnu priliku da osetimo čari i lepotu srpskog srednjeg veka, da okusimo poršlost i zavirimo u budućnost novih istraživanja i novih mogućnosti saznavanja. Nesvakidašnja izložba ali i nesvakidašnja predavanja, radionice, originalni arheološki nalazi, umetnički predmeti, neobične radionice i rekonstrukcije srednjovekovnih gozbi, uzbudljive degustacije i posebna atmosfera dočaraće nam život kakav je nekada bio, približiće nam zlatno doba srpskih velikaša ali i običnog naroda. Dosadašnji takođe jedinstveni projekti Artis centra obećavaju nezaboravno edukativno i zabavno druženje koje će se dugo pamtiti.

Čaša cara Dušana, 14. vek, Narodni muzej Beograd

Čaša cara Dušana, 14. vek, Narodni muzej Beograd

Otvaranje izložbe GOZBA održaće se u Galeriji nauke i tehnike SANU (Ulica Đure Jakšića broj 2), 15. oktobra u 18 časova.Posle toga, svakog dana do 30. oktobra očekuje vas bogat prateći program koji uključuje i mogućnost da sami oslikate svilenu maramu i staklenu posudu za vino, da umesite Carigradski hleb, da kuvate Kneževu jagnjetinu u mleku i druge đakonije, da degustirate i na trenutak se ovim svojevrsnim vremeplovom nađete na dvorovima srpskih kraljeva i kneževa.

Originalno osmišljen projekat svakako će privući veliki broj posetilaca te organizatori preporučuju da pogledate kompletan prateći program i da prema svojim interesovanjima odaberete ono u čemu biste učestvovali, a zatim da javite na adresu organizatora koju možete pronaći i ispod ovog teksta i da tako rezervišete svoje mesto na onim programima koji vas zanimaju. Ne propustite GOZBU i ovu jedinstvenu priliku da oživite prošlost na nov i neobičan način.

Sve o programu Artis centra možete pogledati OVDE  a prijavljivanje na određene programe možete učiniti preko adrese:

office@artiscenter.com

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.