Tamo je trebalo da te rodim

Milan Pajević, Tamo je trebalo da te rodim, Prometej, Novi Sad, 2022, naslovna strana: Aki Zum

Obradovala nas je vest da uskoro iz štampe izlazi nova knjiga inženjera i pisca Milana Pajevića TAMO JE TREBALO DA TE RODIM,  u izdanju Prometeja iz Novog Sada.

AkiZum, Portret oca 2012.

U podnaslovu knjige navedeno je da su u pitanju “porodične i druge priče”.  Za poznavaoce Pajevićevih tekstova i ranije objavljenih knjiga (Pitao bih, koga da pitam, Čudnovatna platna, Planina koja me je volela) ova odrednica putokaz je ka još jednom kolopletu istinitih porodičnih crtica, slika prošlosti, sentimentalnih osvrta na događaje, ličnosti, međuljudske odnose.

Upravo porodične priče, porodična sećanja, koja se prenose na mlađe naraštaje, koja ostaju iza nas, koja nas određuju i koja nas pretvaraju u književne likove, okvir su u koji može a se urami čitav život, splet susreta, događaja, ljubavi, posvećenja, radosti, tuge, gubitaka, nedostajanja, zajedničkih trenutaka i osmeha.

Milan Pajević, putnik i pripovedač

Kako u recenziji navodi Gojko Božović, porodične priče Milana Pajevića „nisu svakodnevica jedne naše porodice, niti zatvorene u neki uski porodični, sebi dovoljni univerzum, već prate i pamte tragove vremena u kojima su se odigravale i tragove ljudi koji su ih ispunjavali kao bližnji, daljnji ili pak slučajni namernici. Ove priče donose iskustva i osećanja, prizore i događaje, ono što se slutilo i ono što se dogodilo. Pajević bira detalje koje smatra vrednim pričanja, a potom u priči koja je nužno evokativna i melanholična pamti i beleži, podseća i priziva, kazuje i nagoveštava. Nastajala godinama i decenijama, ova knjiga je suma jednog životnog, ljudskog i književnog iskustva. A komentari na kraju knjige, posle svih priča koji je čine, jesu još jednom pređeni put, licem u lice sa iskustvom jednog zanimljivog i zanimljivo ispričanog života.”

Vinjeta iz knjige Tamo je trebalo da te rodim

Možda najbolji putokaz kroz ovu knjigu daje posveta autora:

ostale su nam još neke godine i još neki dani
kao što je ostao ovaj list nismo beskrajni

i ne trajemo večito
izuzev po nečemu što će nas činiti trajnim
sećanja su varljiva
deca zaboravna
hartija se izgubi ili izgori
želim
da ostane pamćenje
kako sam bio srećan
svaki put
sa vama

Naslovnu stranu knjige potpisuje umetnica AkiZum, izdavač je Prometej Novi Sad, a Milan Pajević, autor knjige, ovim izdanjem obeležava i svoj 70. rođendan, kada čovek možda intimno ima potrebu da neke stvari podvuče, rezimira i ispriča… Dok sa nestrpljenjem očekujemo knjigu iz štampe, Milanu Pajeviću želimo srećan rođendan, još mnogo porodičnih susreta i priča za naredne knjige.

S.S.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

One Response to Tamo je trebalo da te rodim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.