Tri boje ostrva Tasos

 

Tasos, foto Pavle Tišma

Tasos, foto Pavle Tišma

Uglavnom za svako grčko ostrvo koje posećuju turisti čujemo da je jedno od najlepših. Ono što izdvaja Tasos je čudesan spoj planina i mora. Plaže sa kristalno čistom vodom, zalivi, živopisna sela raspoređena među gustim maslinjacima i bogat noćni život, od Tasosa su napravili jedno od najpopularnijih odmarališta u Grčkoj. Vazduh je čist, a boje ostrva se kreću od plavozelene boje mora do zelene boje šuma prošarano svetlim tonovima peska, mermera i izgrađenih objekata.

Prvi stanovnici Tasosa bili su Tračani, za njima Feničani. Prema Herodotu, najsevernije grčko ostrvo dobilo je ime po Tasosu, feničanskom princu koji je na ostrvo stigao u potrazi za sestrom Evropom, koju je oteo Zevs. Bogati rudnici zlata privukli su Grke da ga u osmom veku pre nove ere osvoje.

Ostrvo nudi više od običnog odmora. Vino koje se ovde pravi jedno je od najlepših grčkih vina. O njemu se priča da ga je pila čak i egipatska kraljica Kleopatra, koja je slala brodove da joj donesu ovo piće koje je prema legendi bilo omiljeno i među bogovima na Olimpu. Pored vina, na ovom ostrvu pronaći ćete specifične lokalne proizvode – „gliko“ili slatko od smokava ili mladih oraha, borov med i masline izuzetnog su kvaliteta.

Teologos, etno selo, foto Pavle Tišma

Teologos, etno selo, foto Pavle Tišma

Turisti iz Srbije koji često odlaze na Tasos uglavnom čuju i za priču o selu Teologos u kome se služi najbolja jagnjetina na svetu uz osmeh i obavezno fotografisanje sa gazdom koji podiže tri prsta za pravoslavnu braću.

Teologos je osim po jagnjetini iz taverne Iatrou-Kleoniki, poznat i po svojoj autentičnoj sačuvanoj arhitekturi, etno kućama, spektakularnoj okolini i veoma bogatoj istoriji. Najstariji zapis iz 1287. godine svedoči da je Teologos bio poznat i caru Androniku II Paleologu koji ga pominje kao mesto na kome su se monasi pripremali za odlazak na Svetu Goru. Kasnije, tokom otomanskih osvajanja, selo je postalo i administrativni centar čitavog ostrva. Danas, naravno, ovo mestašce na ostrvu igra sasvim drugačiju ulogu u održavanju tradicije, etnologije ali i svuda poznatog grčkog gostoljublja.

Kouros, Tassos

Kuros, Arheološki muzej u Limenasu, Tasos, foto Pavle Tišma

Glavni grad Tasosa je Limenas, koji je u današnjem obliku izgrađen u 19. veku. Ipak, arheološki ostaci koji se susreću na svakom koraku svedoče o važnosti ovog grada u antičko doba. Limenas ima najviše sadržaja, a među njima i odličan arheološki muzej, koji čuva lepu kolekciju skulptura, keramike i arhitektonskih ostataka od neolita do rimskog perioda. Najznačajniji eksponati su amfora iz neolitskog naselja i kikladski tanjir sa predstavom antičkog heroja Belerofonta na krilima Pegaza. Među vajarskim delima, dve izuzetne skulpture iz arhajskog perioda ostavljaju bez daha – Kuros (oko 600. god. p.n.e) i figura Pegaza (500. god. p.n.e). Iz klasičnog perioda, od posebnog značaja je glava Dionisa iz 4. veka p.n.e.

Hermes, 4. vek p. n. e, Arheološki muzej Limenas, Tasos

Hermes, 4. vek p. n. e, Arheološki muzej Limenas, Tasos

Tasos nema aerodrom, pa se do njega stiže trajektom, iz Kavale ili iz Keramotija. Trajekt iz Keramotija vozi vas na sever ostrva do Limenasa, a trajekt iz Kavale, vozi na zapadnu stranu ostrva sa koje se lakše stiže do dva manja ali za letovanje zanimljivija grada – Limenarije i Potosa. Tasos nije veliko ostrvo, da biste napravili „krug“ preći ćete oko sto kilometara. Pravo zadovoljstvo je doći na Tasos kolima i svakog dana otkrivati prelepe plaže na kojima ćete pronaći i graju i mir i pesak i mermer, i stene i talase, dok vas priroda i kontrasti ovog ostrva ostavljaju bez daha.

JK i SS

Fotografije govore više od reči, kliknite na neku od ovih fotografija i otkrićete čitavu galeriju slika sa Tasosa.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.