U potrazi za drugošću

Dragana Grujičić: Emanacije tela - u potrazi za drugošću

Dragana Grujičić: Emanacije tela – u potrazi za drugošću

Izložba “Emanacije tela-U potrazi za drugošću” Dragane Grujičić otvara se u sredu 22. januara 2013. godine u Galeriji ULUS-a u Beogradu. 

“Čovek kao tačka spajanja mikro i makrokosmosa, kao tačka spajanja duha i materije, ličnog i javnog, spoljnjeg i unutrašnjeg. Sveden na nivo ćelije, pluta u međućelijskom, kosmičkom prostoru bez gravitacije i vazduha, ogoljen, u potrazi za sopstvenim uzrokom i ishodom.”

Umetnica Dragana Grujičić priređuje u Galeriji ULUS-a u Beogradu novu izložbu koja priča o čoveku. A priča o čoveku, kako kaže umetnica, započinje jednim pitanjem: “Kako učiniti sopstveno okruženje i misli prijatnim za boravak i uopšte postojanje? “

Dragana Grujičić nam kroz nova dela pokazuje da je istančani senzibilitet u stanju da doživi svetski bol, veliki kao čitav univerzum i nepostojan pred trenucima kada je ugrožen opstanak. iz materijalizovane tuge, koja pokušava da otkloni svoj uzrok, proističe sve.

“Moje slike i crteži ponekad predstavljaju čitava mala istraživanja iz oblasti biohemije, mikrobiologije i mistike u potrazi za kodom, obrascem biološko-duhovne osnove emocija.”

Umetnica koja iza sebe već ima veoma bogatu izlagačku aktivnost, kroz brojne samostalne i grupne izložbe, ovom prilikom publici u Beogradu predstavlja nova dela na kojima slikajući sebe, svoj život, nedoumice, ushićenja i strasti, traži ponekad smisao, lepotu, uzvišenost, ali i dokaz da je duh prisutan, da se postoji, da se bivstvuje i da se kroz takvo istraživanje dolazi do istine o sebi i o svetu oko sebe. Umetnost je izbor, ali je i put do sebe, a od sebe i ka svetu spolja.  U potrazi za drugošću, od ideje do materije, od materije do duha, stiže se do istine, a istina je lepa, uzvišena i svima od nas neophodna.

S.S.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.