Umetnički zlatnik Evrope – PORTOFINO

Portofino, Italija

Portofino, Italija

Italijanski gradić Portofino je biser italijanske Levantske rivijere, a od 1950. godine svratište svetske elite, iako je kao luksuzna destinacija Italijana poznato još mnogo ranije.

Italijanski novinar Indro Montaneli jednom je zapisao: „Portofino je u suštini jedino spaseno ćoše rivijere.“ I zaista je tako. U ovom malom gradu nijedna fasada na kući nije izmenjena, one su obojene u tipične boje regiona, žute, antičko roze, plave ili zelene, dok su prozori tamno zelene boje. „Ovde ne smete da promenite boju kuće, čak ne smete ni jedan prozor da dodate“, kažu restauratori.

Fotografije koje datiraju iz starijih vremena dokaz su da je ovde vreme zaustavljeno. Umetnički zlatnik Evrope, kako ga mnogi nazivaju, zaštićena je oblast u kojoj ništa ne sme da se menja, a svaka davno izgrađena kuća ima pogled na more.

Britanski turisti prvi su se zaljubili u Portofino. Lord Montag Braun kupio je zamak u Portofinu i pretvorio ga u luksuznu rezidenciju.. Njegov brat Frederik je, opet, kupio vilu u susednom Parađiju. Nemački bogataš  Fon Mam, proizvođač šampanjca, odmah za ovom dvojicom, kupio je najlepšu vilu Altakjara gde je svake godine ugošćavao jednog posebnog gosta i prijatelja iz Pruske – Kajzera Vilhelma. Francuski pisac Gi de Mopasan očaran ovim mestom dugo se u njemu zadržavao na svojoj jahti Bel Ami, koja je nazvana po njegovom najpoznatijem romanu.

Gi de Mopasan na jahti Bel Ami, 1890, Portofino

Gi de Mopasan na jahti Bel Ami, 1890, Portofino

Do početka 21. veka, bogati turisti svoje „mesto pod suncem“ nalate u luksuznom hotelu Splendido iz koga je pogled na grad i obalu najčarobniji. Nekada je na mestu ovog hotela postojao manastir, ali je 1901. godine pretvoren u neophodan smeštajni objekat za goste koji su pristizali iz celog sveta. Centralna lokacija ovog hotela, kao i tradicija poznatih gostiju, i danas mu omogućava da zauzme vodeće mesto među hotelima Portofina, gde je pronaći smeštaj, naročito u sezoni, skoro nemoguće ukoliko niste prethodno unapred rezervisali.

Vinston Čerčil u Portofinu, 1952.

Vinston Čerčil u Portofinu, 1952.

U istoriji Portofina ulogu imaju i italijanski političari, ali i svetska elita. Na zidovima Splendida mogu se videti fotografije gostiju koji su tu odsedali. Lista zvučnih imena koja su bila zaljubljena u ovaj grad-razglednicu zaista je duga. Vinston Čerčil, Princ Renije i Grejs Keli, Elizabet Tejlor, Hemfri Bogart i Lorin Bekol, pa sve do zvezda iz novijih vremena – Madone, Rijane, Roberta de Nira, Opre Vinfri…

U Portofinu se mogu pronaći najpoznatiji svetski butici – Guči, Prada, Feragamo, Misoni i drugi, a postoje i brojne umetničke galerije i prodavnice najrazličitijih suvenira i tradicionalnog veza. Nekoliko zlatarskih radnji privlači pažnju svojim eksponatima u izlozima sa kojih je etiketa sa cenom uklonjena. Pjaca je glavno šetalište gde su smešteni restorani i barovi. La Terrazza je jedan od najslavnijih ali i najskupljih restorana. Lokalna kuhinja je raj za gurmane. Sve što pliva u vodama Mediterana može se naći u tanjiru. Ipak, specijalitet je „kapon magro“ odnosno pita sa ribom. Ako ste već uspeli da sednete u neki od ovih restorana na Pjaci, ne pitajte za cenu. Mala, divno dekorisana porcija, uz čašu lepog vina može da košta koliko i povratna avio-karta. Smatrano delikatesom, popularno jelo ove oblasti, „bjanketi“, koje se inače pravi od jeftinih i pristupačnih sastojaka, platićete koliko i kavijar.

Crkva Sveti Đorđe značajna je tačka ne samo zbog pogleda, već i zbog slavnih venčanja koja se u njoj odvijaju Mnoga zvučna italijanska imena tu su razmenila prstenje pred oko 50 svedoka koliko ova crkva može da primi. Simbolika ovih venčanja je u prestižu i glamuru, koje garantuje i sam grad.

Visoka sezona za Portofino počinje već sredinom aprila i traje do sredine oktobra To je period kada cene značajno rastu, a Portofino nije ništa jeftiniji ni za vreme božićnih i novogodišnjih praznika, kada je prepun bogatih Italijana koji koriste neradne dane za odmor. Modne revije, koncerti, turniri sa jahtama, izložbe dodatno privlače pažnju i vikend-turista tokom sezone.

U blizini Portofina, tačnije na samo pola sata od grada, nalaze se prelepi gradovi Rapalo i Santa Margarita, koji podsećaju na francuski Kan, a koji su daleko jeftiniji od Portofina. Dobar deo onih koji zaista žele oodmor smeštaju se u ovim gradovima, koji su dovoljno blizu centra svih dešavanja. Mnogo im je prijatnije da ručaju u Portofinu nego da u njemu duže borave. Jer, ipak, u ovom idiličnom gradu, posle trećeg dana, shvatićete da i nema mnogo šta da se radi, osim da „beležite“ zvezde koje su pristigle da vide i još više da budu viđene.

Jasmina Kantardžieva

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.