Vesna Dedić Milojević: Kod nas vlada feudalni sistem

Vesna Dedic, Pola Duse

Vesna Dedić, foto Sarić S, arhiva V. Dedić i RTS

Vesna Dedić Milojević, autorka popularne emisije “Balkanskom ulicom” objavila je četvrti roman pod nazivom “Pola duše” a na ovogodišnjem Sajmu knjiga prvi put se predstavlja u okviru svoje, nedavno osnovane, izdavačke kuće DEDIĆ.

 Na tek zatvorenom Sajmu knjiga u Beogradu predstavili ste svoju izdavačku kuću DEDIĆ. Kako ste se odlučili da osnujete kuću u vreme kada je u Srbiji vrlo teško voditi bilo kakav posao, kada nas plaše novim krizama i besparicom?

Kod nas vlada feudalni  sistem i meni je dosadilo da ja gajim pšenicu, a onda dođu vazali i pokupe moj rod. Sad imam svoje malo imanje i lepše mi je. Položaj pisaca, lektora, dizajnera, prevodilaca kod nas je sličan položaju sluge u feudalnom sistemu.

 Iako je Vaš četvrti roman, “Pola duše” je ujedno i prvenac Vaše kuće. Na Sajmu je knjiga izazivala iz dana u dan veliku gužvu na štandu, brojni čitaoci su stajali u redu za potpis, a Vi ste neumorno sa svima razgovarali.  Kakve planove imate kao izdavač u narednom periodu?

Plan mi je da na sledećem Sajmu knjiga poštovaoci knjige mogu da kupe sve moje romane, da na Sajmu uživaju i razgovaraju sa piscima, a ne samo da kupuju i da na štandu mogu da otkriju još nekoliko dobrih dela takozvanih ženskih pisaca.

 Trilogija “Zauvek u srcu”, “Sunce meni, sunce tebi” i  “Ti si meni sve” dovela Vas je na liste najprodavanijih autora.  Novi roman “Pola duše” preti da prestigne dosadašnje rekorde. Ipak, čini se da je zvanična kritika prilično kruta kada su u pitanju ne samo Vaši romani, već i dela takozvanog “ženskog pera” ili, sve češće poslednjih godina”novinarskih pera”?

Naši kritičari i dalje misle da ako pisac ima grudi da nema mozak. Ne znam kako da ih ubedim u suprotno. Moje čitateljke su i profesorke i doktorke i stotine hiljada obrazovanih žena kao i studentkinja, ali i domaćice… Ne znam šta fali književnim kritičarima ,ali znam da mojim romanima i mojim čtaocima ne fali ništa.

Mirjana Bobić Mojsilović je jednom prilikom rekla da je pojam “žensko pero” pežorativna sintagma kojom se unapred odbacuje literatura koje pišu žene kao trivijalna, laka i bezvredna. Da li je teško suočavati se stalno sa takvim predrasudama i izboriti se za svoje mesto?

Baš me briga, mislim da oni imaju problem, a ne ja. Ako oni smatraju da su moja ili dela Mire Bobić koja govore o ljubavi, prijateljstvu, slobodi, deci, erotici, vremenu u kojem živimo, sreći i tugi, i tako dalje, bezvredna, ne znam šta je to njima vredno i važno u životu.

Roman “Pola duše” predstavljen je kao istorijska melodrama zasnovana na maštanjima o večnoj ljubavi i istorijskim podacima iz arhiva. Čitaoce provodi kroz vrtloge strasti i ljubavi junaka, ali ih upoznaje sa životom na Cetinju i u Beogradu krajem XIX i početkom XX veka.  Šta je istorijska potka romana “Pola duše”?

Ljubavna priča je smeštena u period između Berlinskog kongresa i  prve dve godine Prvog svetskog rata. U fokusu mog interesovanja bilo je to vreme prvih automobila, prvih sijalca, telefona, skidanja nošnje i oblačenja građanskih odela, prvih kafanskih lumperajki, pozorišnih predstava i golf takmičenja, vreme ciničnih dijaloga crnogorske  i srpke dinastije…

Vesna Dedić, Pola duše

Naslovna strana romana “Pola duše” Vesne Dedić

 Posle beogradskog Sajma, krećete na svojevrsnu turneju na kojoj ćete predstaviti novu knjigu. U kojim gradovima ćete gostovati?

Očekuju me promocije u Višegradu, Geteborgu, Stokholmu, Banja Luci i još desetak gradova u Srbiji. S obzrom na to da je roman bestseler, samo sam na beogradskom sajmu knjiga svojeručno potpisala preko 3000 knjiga, spremam i još neku promociju za Beograđane…

 Kada bi se prema Vašem romanu “Pola duše” snimio film, koji glumci Vam prvi padaju na pamet za glavne uloge?

Mnogo posetilaca Sajma knjiga koji su već pročitali roman rekli su mi da su roman čitali kao da gledaju flm i sami mi sugerisali imena glumaca… Glavnog  junaka,  pukovnika Dimitrija Stojkovića,  volela bih da igra Sergej Trifunović, glavnu junakinju Tamara Dragićević, a vidim  Dragana Bjelogrlića u liku knjaza Nikole Petrovića, Nebojšu  Glogovca kao Petra Karađorđevića,Vojina Ćetkovića kao muža glavne junakinje… ma… Bli su pregovori i za snimanje serije Zauvek u srcu, ali…teško doba…

 Ne možemo a da ne pomenemo i Balkansku ulicu. Emisija traje već 12 sezona. Posle više od 400 sagovornika, ko je ostao kao nedosanjan san kao sagovornik u emisiji?

Ne sanjam kada je reč o televiziji… Ko hoće da se odazove pozivu… odlično, ko neće, baš me briga… Ni za kim ne jurim…

 Umesto da prepišem pitanje iz emisije “Balkanskom ulicom” “Šta naručujete u kafani”, pitaću Vas nešto u čast knjiga, Sajma i novog romana. Šta čitate ovih dana?

Čitam rukopise nekih mladih pisaca čije roman želim da objavim u ediciji moje izdavačke kuće.

S.Spasić

 

 

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.