VIDEOMEDEJA – Međunarodni festival video umetnosti

vm-plakat-2015 (1)Trodnevni Međunarodni festival savremene video umetnosti Videomedeja svečano će biti otvoren u petak, 23. oktobra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu (Dunavska 37) u produkciji i organizaciji Udruženja za video umetnost Videomedeja.

Svečano otvaranje počinje u 19:30h, a od 18:00h počinje poseban program prezentacijom Mihaila Ristića, multimedijalnog (višemedijskog) umetnika, filmskog stvaraoca, književnog prevodioca, pesnika, pisca i nezavisnog filmsko/video/televizijskog producenta. Na festivalu će u okviru takmičarskog programa biti predstavljeni radovi iz 24 zemlje, dok revijalni program uključuje specijalnu selekciju radova domaćih autora Made in Serbia i prezentacije članova žirija – Mihailo Ristić iz Srbije, Maja Bogojević iz Crne Gore i Dejmon Mol iz Pensilvanije (USA). U ovom programu prvi put biće prikazan projekat Mistaken for a stranger autorke Eugenie Gortčakoves.

Inovacija ovogodišnjeg Festivala je medijska instalacija Mihaela Takea Magrudera, A new Jerusalem, zahvaljujući kojoj će ove godine posetioci festivala prvi put u Srbiji moći da dožive virtuelnu realnost uz pomoć oculus rift naočara koje tek treba da budu dostupne u prodaji u Srbiji. A new Jerusalim će biti na programu samo u petak i subotu, i nije predviđena za osobe mlađe od 13 godina. Na programu ovogodišnjeg festivala se nalazi i veoma interesantna 3D instalacija Frančeske Fini, Dadalop, kao i mnogi drugi umetnički radovi koji zaslužuju pažnju posetilaca

Videomedeja  je prošle godine pokrenula novi projekat Lunartis, kroz koji će se i ove godine predstaviti najtalentovaniji studenti jedanaest najprestižnijih filmskih akademija i fakulteta širom sveta, pa će ovogodišnji takmičarski program sadržati tri selekcije – Projekcije, Medijske instalacije/Nastupi i Lunartis. Filmovi iz programa Lunartis konkurišu za dve nagrade, Lunartis nagradu koju dodeljuje žiri za najbolji film i Lunartis nagradu publike za najbolji film po mišljenju posetilaca (sabiranjem glasova publike). U selekciji Projekcije biće prikazana 54 rada, koji konkurišu za nagradu Sfinga, dok je u Medijskim instalacijma/Nastupima zastupljeno 8 medijskih instalacija među kojima će biti dodeljena nagrada Bogdanka Poznanović. U nedelju, 25. oktobra, u 21h tročlani internacionalni žiri proglasiće pobednike festivala, a nakon toga publika će imati priliku da pogleda nagrađene radove.

Na konkurs za 19. Videomedeju stiglo je preko 1200 prijava od autora iz više od 50 zemalja sa svih kontinenata, a program su, kao i prethodnih nekoliko godina, uredili Ivana Sremčević Matijević, Aleksandar Davić i Dragan Živančević. Ovogodišnji izbor radova jedinstvena je prilika za edukaciju i uvid u mogućnosti primene naprednih tehnologija u aktuelnoj svetskoj umetničkoj praksi.

Sva tri festivalska dana program počinje u 17h i traje do ponoći, a ulaz je besplatan. Programska satnica festivala može se preuzeti na sajtu VIDEOMEDEJA

Generalni pokrovitelji festivala su Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i Ministarstvo kulture i informisanja.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.