Karneval u Veneciji – Život je čudesna bajka

venecija, maske, karneval

Da je život čudesna bajka, ovih dana pokazuje nam i partner Avant Art Magazina, turistička agencija BAJA TOURS, koja je pripremila lepo “otopljavanje” – putovanje u Veneciju sa posetom Trstu, Trevizu, Padovi, Veroni i Vićenci. Razlog za ovo čudesno putovanje je i ove godine Karneval u Veneciji. Za one koji rezervišu svoje mesto i naglase da su o putovanju čitali na Avant art magazinu važe i posebni popusti. 

Poseta Veneciji svakako je putovanje koje se nikad ne zaboravlja. Susret sa gradom koji se ogleda u vodi nosi nešto od snoviđenja, mistike, od osećanja nestvarnog. A jedna od najnestvarnijih a opet tako prepoznatljivih pojava u Veneciji je Karneval, kažu to je jedini pravi, a ostali su kopije. Karneval u Veneciji smatra se najekstravagantnijim u svetu, sa najlepšim kostimima i raskošnim maskama, a održava se na otvorenom i dočarava lepotu i posebnost ovog grada.

Reč karneval možda dolazi od latinske kovanice carnem levare ili carnelevarium, što znači odvojiti, odstraniti meso, odnosno „bez mesa“. Više verovatno tumačenje je da italijanska reč carnevale znači vreme svečanosti. karnevalske svečanosti obeležavaju kraj zime, a naziv „bez mesa“ aludira i na početak Velikog posta.

Venecija, karneval

Foto: Ana Ječmenica

Po nekim podacima, nastanak karnevala vezuje se za osnivanje grada u petom veku, ali je uvreženo verovanje da je pravi začetak ove svečanosti došao povodom pobede Mletačke republike nad Akvilejom 1162. godine, a prvi pravi karneval održan je 1268. godine, kada su se pojavile i prve maske. Po ugledu na stare Rimljane, srednjovekovno „hleba i igara“ imalo je skoro plemenit cilj: stanovnici Mletačke Republike mogli su, maskirani, da zaborave na ograničenja svog staleža, i da krijući svoj identitet rade šta hoće i kažu šta hoće, a da se ne boje posledica koje bi imali tokom ostatka godine. Tako je karneval postao pre svega političko sredstvo, pa je tokom vekova bio i zabranjivan.

Čuvene, izuzetno lepe, umetnički obrađene maske u upotrebi su još od 15. veka. Maska i maskiranje tokom vremena ušli su u krv Mlečanima, tako da je maska bila u upotrebi i mimo samog karnevala, a mnogi razlozi nošenja maski bili su kriminalne prirode. Lascivno ponašanje, krađe i razbojništva, doveli su do toga da je dužd u januaru 1458. godine doneo prvi proglas kojim se zabranjuje maskiranje u određenim situacijama. Tokom 15. veka ređala su se nova ograničenja u nošenju maski, sve dok nije uvedeno pravilo da se isključivo mogu koristiti tokom karnevalaKoliko je maskiranje bilo popularno govori i podatak da su od  16. veka pozorišne trupe  maskirane izvodile komedije na trgovima Venecije.

Gondole, Venecija, foto S.Spasić

Gondole, Venecija, foto S.Spasić

Raskoš karnevala i maskiranja polako je počela da odumire u 18. veku, a pad Mletačke Republike pod Austriju krajem veka doveo je do ukidanja karnevala, koji se kao tradicija zadržao samo na ostrvima Murano i Burano. Početkom 20. veka Musolini je, u skladu sa strogim pogledom na svet fašističkog perioda, zakonom potpuno zabranio upotrebu maske.

Karneval je počeo svoj novi život 1979. godine, od kada postaje jedna od svetskih turističkih atrakcija.

POSEBNA PONUDA ZA ČITAOCE

Avant Art magazin i Baja Tours pozivaju vas na Karneval u Veneciji uz specijalnu ponudu za čitaoce. Dovoljno je da prilikom rezervacije aranžmana naglasite (mejlom ili telefonom) da ste ponudu pročitali na Avant Artu, da biste dobili popust. Aranžman obuhvata posetu Veneciji, spavanje u Padovi, posete Trstu, Trevizu, Vićenci i Veroni, u periodu od 17. januara do 21. februara 2017. godine. U Veneciju se ide upravo na svečano otvaranje Karnevala.   Za detaljan opis aranžmana i rezervacije kliknite OVDE 

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.