Zanimljivosti o Viljemu Šekspiru

Blake, Shakespeare

Viljem Blejk: Viljem Šekspir, 1800, Gradska galerija, Mančester, Velika Britanija

Jedan od najpoznatijih svetskih pisaca uspeo je da do današnjih dana ostane prilično misteriozan. Postoje brojne teorije o „pravom identitetu” barda iz Stratforda na Ejvonu, postoje i oni koje takve teorije niti eventualni dokazi ne mogu pokolebati u uverenju da je Viljem Šekspir zaista napisao sve svoje drame kao i da je jedan od najbriljantnijih pisaca svih vremena.

Evo nekih zanimljivosti iz biografije Viljema Šekspira:

1. Viljem Šekspir je vodio dvostruki život. Dok je u Londonu bio glumac a zatim se proslavio i kao dramski pisac, u svom rodnom gradu, Stratfordu na Ejvonu, gde mu je živela porodica koju je često posećivao, bio je poznatiji kao uvaženi poslovni čovek i vlasnik nekretnina.

2. Smatra se da su Šekspirovi roditelji bili nepismeni a skoro pouzdano se zna da su mu i deca ostala nepismena.

3. Postoje samo dva autentična Šekspirova portreta.

Nadgrobni spomenik Viljema Šekspira u crkvi u Stratfordu na Ejvonu

Nadgrobni spomenik Viljema Šekspira u crkvi u Stratfordu na Ejvonu

4. Dva Šekspirova dela prevedena su na klingonski jezik, koji je stvoren u televizijskoj seriji „Zvezdane staze”. Hamlet i Mnogo muke ni oko čega mogu da se pročitaju na ovom neobičnom jeziku…  Naravno, ukoliko ste naučili da čitate klingonski.

5. U Bibliji kralja Džejmsa, 46. reč u Psalmu 46 je „shake” a 46. reč od kraja istog psalma je „speare”. Pretpostavlja se da je u ovom prevodu Biblije sakrivena rođendanska čestitka upućena Šekspiru, jer je prevod štampan upravo kada je Šekspir napunio 46 godina.

6. U Šekspirovo vreme, ženama nije bilo dozvoljeno da igraju u pozorištu te su ženske uloge igrali prerušeni muškarci. Ovo ujedno znači i to da je u komadu „Kako vam drago” glumac (mladić) morao da odigra Rosalindu, ženu koja se pretvara da je muškarac, pretvarajući se da je žena.

7. Nikom nije jasno šta je Šekspir radio između 1585. i 1592. godine.

8. Tokom života,Šekspir je napisao 37 komada i 154 soneta. Bio je dobar prijatelj sa kraljicom Elizabetom, a neki tvrde da je upravo ona napisala neke od njegovih drama.

 9. Američki predsednik Abraham Linkoln bio je veliki Šekspirov obožavalac i često je recitovao delove drama svojim prijateljima. Njegov ubica, Džon Vilks But bio je čuveni šekspirijanski glumac.

10. Šekspir je umro 1616. godine, sahranjen je u Crkvi svetog Trojstva u Stratfordu na Ejvonu, a na njegovom grobu je, po njegovoj želji, napisano: „Proklet da je ko mi pomeri kosti”. Iako je bilo uobičajeno da se stare kosti izbace i napravi mesta za druge, ova kletva sačuvala je Šekspirov grob od uznemiravanja do današnjih dana.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.