Zašto vam deca liče na Cecu?

Ceca - koncert na Ušću 2013

Ceca – koncert na Ušću 2013

Piše: Željka Bašić-Savić

Vi naravno pripadate onoj grupi koja nije išla na Ušće da sluša Cecu. I mislite da Ceca nije Ceca nego je pokazatelj dokle je Srbija stigla u sunovraćivanju svake vrste. Mislite da je onih 150 hiljada Srba koji su sinoć „sišli do reke“ dno dna?

Pre dve godine maturirala je ćerka mojih prijatelja. Velika uzbuna je bila u kući, veliko spremanje i uzdrhtalost zbog važnog trenutka. Roditelji su joj pomagli da ostvari svoje želje i zamisli, izgledala je onako kako je htela. Imala je duhovitu zelenu haljinicu sa sve rok detaljima i tilom koji je tu i tamo provirivao. Imala je zelene duboke starke i zeleni pramen u kosi. Mogla je gde je god htela.
Zašto ja sad o haljini i detetu na maturi. Zato što se radi o izuzetku koji potvrđuje pravilo. Zato što svake godine u ovo vreme gledam kako moji prijatelji, umetnici, akademski građani, intelektualci (sic) bez krzmanja ponosno na moblinim telefonima ili popularnim socijalnim mrežama pokazuju fotke svojih ćerki sa mature? Zašto sve te devojčice izgledaju kao Ceca? Zašto moji prijatelji kupuju devojčicama sa jos kvrgavim kolenima štikle „dvanaestice“. Zašto moje prijateljice vode tu decu po salonima gde ih šišaju, šminkaju i maskiraju sve dok ih ne pretvore u željeni model posustale Srbije? Zašto su ti nerazvijeni kukovi besomučno stegnuti bodljikavim štrasom, dok nesviknute devojčice pokušavaju da održe ravnotežu na suludim štulama.
Zašto te devojčice posle te haljine koriste za odlazak u provod na beogradske splavove gde drhte pod pogledima dilera, mafijaša za koje se poneka od njih i uda.
Publika na Cecinom koncertu

Publika na Cecinom koncertu

Zašto se čudite što je sinoć oko 150 hiljada vaših prijatelja, umetnika, političara, VIP-ovaca bilo da gleda nesrećnu ženu kojoj na sve strane ispadaju umetnute sise i guzice, koja od uzbuđenja, adrenalina i nemogućnosti da se izbori sa onim što je snašlo, đipa u vazduh ne znajući šta bi drugo. Koja nije u stanju jednu jedinu rečenicu da prozbori kako bi se zahvalila prisutnoj Srbiji. Zašto su toj nesrećnici roditelji dopustili da postane Ceca?

Zašto je na koncertu Cece nacionale bilo 100 ili 150 hiljada ljudi, a na protestu zbog gašenja kulture njih 149 hiljada manje? Zato što je to ona većina koju put ne vodi u pozorište, u koncertne dvorane, muzeje, biblioteke, i kojima ne treba kultura. Njima treba Ceca i “oni Cecu vole”! I naravno da nisu dvanaestice i štras jedini razlog zašto nam deca liče na Srbiju danas.
Željka Bašić-Savić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

59 Responses to Zašto vam deca liče na Cecu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.