“Ženska duša” – uspinjanje duše

Definicija nasilja nad ženama po dokumentima UN-a, je ispoljavanje istorijski nejednakih odnosa društvenih moći IZMEĐU muškaraca i žena, koji su doveli do diskriminacije i dominacije nad ženama i do sprečavanja napretka žena.

Nasilje nad ženama je prepreka u postizanju jednakosti kao i u razvitku i miru na planeti. Od spaljivanja u Salemu i mnogo pre toga, preko sifražetkinja, do danas, žene su trpele i trpe neverovatno mnogo nasilja. Često su zbog toga razvijale odbrambeni mehanizam prilagođavanja uslovima u kojima su živele.

Kroz istoriju, žene su pokazale koliko mogu da budu moćne, inteligentne i snalažljive… Koliko im je to davalo prednost, toliko im je put kojim su išle bio teži i više snage iziskivao.  Ta tiha prikrivena energija kojom se pomeraju planine često je bila predmet ( nemoći) moći nad njima!

Suprotno napretku  čovečanstva u kome bi trebalo da čovek zapravo ide napred, svedoci smo  učestalog nasilja nad ženama, kao i zloupotrebe žena. To ide od onih okvira  u kulturama etničkih grupa i naroda, koje ne žele da izađu iz njih i krenu napred već zadržavaju nepisana pravila, na primer ženidbe devojčicama uzrasta od deset, pa i sedam godina, pa do maksimalne upotrebe žena u modnoj, filmskoj,  propagandnoj i porno industriji…

 Žena je VEČITI stub o koji se lome talasi i koplja i koju lome i zlostavljaju.

O tome da je ona Pramajka, da je ona stub, da je ona kostur čovečanstva i da je zbog toga maksimalno i zlostavljana govori i nastupajući niz izložbi pod jedinstvenim nazivom “ŽENSKA DUŠA”, likovne SVETSKE asocijacije  IWS – ogranak Srbija.

Reč je o međunarodnom udruženju akvarelista IWS GLOBE, najvećoj tog tipa u svetu.
Organizatori su povodom ove teme i sve prisutnijeg nasilja nad ženama, odlučili da u okviru ove izložbe budu prisutni radovi rađeni i u drugim tehnikama osim akvarela. U izložbi su učešće uzeli umetnici iz 35 zemalja među kojima je i Srbija, koja je domaćin ove zahtevne smotre.

Tatjana Petrović Karabašević

Tatjana Petrović Karabašević

Lider za IWS Srbija je Tatjana Petrovic Karabašević, koja je učsetvuje u ovoj smotri i svojim radom, zajedno sa 23 lidera iz različitih zemalja.

Tatjana je akvarelista… Akvarelom se bavi od ranog detinjstva, nagrađivan je umetnik, izlagala je samostalno i na brojnim grupnim izložbama, aktivno izlaže od 2002. godine. Živi i radi u Srbiji, u Majdanpeku.

Izložbu je osmislila slikarka Marita Duilja iz Perua, uz podršku Ministarstva kulture.
Prva izložba ove asocijacije održana je u Limi zatim u Poljskoj i dalje u svetskim okvirima…  Ženska duša je smotra radova umetnika iz celog sveta. Četvoročlani međunarodni žiri je odabrao stotinu radova. Reprodukcije radova prisutnih na izložbi biće donirane sigutnim kućama, a predviđeno je i da umetnici obiđu sigurne kuće i njihove štićenike, uz druženje, razgovore i fotografisanje.

IWS Srbija ima planirane izložbe  u nekoliko gradova Srbije i Bugarske, a termini izlaganja trenutno zavise od epidemiološke situacije i epidemioloških mera.   U sadašnjim vremenskim okvirima, zakazane su izložbe  : 27. aprila 2021. –  MAJDANPEK, jun 2021. –  PETROVAC NA MLAVI, 11. avgust 2021. –  BEOGRAD, Kuća Kralja Petra…

Nataša Marinkovic PEtric

Nataša Marinković Petrić

Jedan od specifičnih umetnica koja je u svom radu sublimirana i akvarel i crtež i KOLAZ- kombinujući tako tehnike do najvišeg nivoa je i Natasa Marinkovic Petrić… član Ulupuds-a i slobodno možemo reći jedan od najboljih kolažista savremene srpske umetnosti. Na ovoj izložbi koja je posvećena nasilju nad ženama, Nataša je prisutna radom “Dugotrajna igra snoviđenja stvarnosti”. Ovaj intrigantan rad seže u istoriju – od pramajke iz Lepenskog vira do dileme Marije Magdalene. Kroz čelik i svilu, ovaj rad ŽENU pokazuje kao KIČMU ČOVEČANSTVA.

Ova opsežna izložba i njena ozbiljna organizacija i opus zaslužuju pažnju savremene javnosti.

Nataša Marinković Petrić i Suzana Spasić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

One Response to “Ženska duša” – uspinjanje duše

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.