Znate li šta je ARLEMM?

ARLEMM, foto Džumandži

ARLEMM, foto Džumandži

Znate li šta je ARLEMM?

Ovaj naizgled neobičan naziv krije jedan dragulj među festivalima koji tokom leta preplave Srbiju.

ARLEMM je Arilje, leto, mladost, muzika. Kako je to sve spojeno u jedno? Zahvaljujući organizatorima, koji su pre deset godina razumeli potrebu da podstiču muzičku kulturu u Srbiji. Želeli su da pruže mogućnost mladima za dalja usavršavanja ali i da podstaknu otkrivanje novih muzičkih talenata i okruženja koje će omogućiti razvoj ovog vida stvaralaštva.

U organizaciji Udruženja MUZIKUS, u junu 2010. godine održana je prva “Ariljska letnja škola mladih muzičara – ARLEMM“, koju su pokrenula četiri vrhunska profesora muzike u saradnji sa Opštinom Arilje, Narodnom bibliotekom i donatorima. POsle prve dve godine Letnje škole za decu, ARLEMM postaje manifestacija šireg značaja u koju bi mogli da se ukljjuče i drugi slojevi stanovništva. Tako je 2012. godine Letnja škola mladih muzičara prerasla u Ariljsku letnju muzičku manifestaciju, koja je obuhvatala pet oblasti muzičkog stvaralaštva (violinu, violu, violončelo, kontrabas i klavir), niz zanimljivih predavanja o instrumentima, javne časove i izložbu na otvorenom u centru Arilja.

ARLEMM, foto Džumandži

ARLEMM, foto Džumandži

Naredne, 2013. godine, inspirisanii sredinom u kojoj se održava manifestacija i blizinom Crkve svetog Ahilija, u saradnji sa Divnom Ljubojević ARLEMM osniva Studio za duhovnu muziku, koji polaznike podučava pravoslavnom duhovnom pojanju. Iste godine je prvi put organizovan i ARLEMM Art festival, koji je stvorio jedinstveni spoj umetnosti i netaknute prirode pored Rzava, jedne od najčistijih reka u Srbiji, a naredne 2014. godine, pokreće se i ARLEMM umetnički karavan, koji povezuje aktivnosti kulturnih centara Zapadne Srbije.

Tako se ARLEMM za deceniju postojanja i veliki broj programa, radionica, koncerata i nekoliko hiljada individualnih časova mapirao ne samo kao muzička-edukativna, već i kao turistička atrakcija Zapadne Srbije.

ARLEMM ove godine slavi prvih deset godina i sprema spektakularne dane u Arillju i okolini. Od 20. jula do 04. avgusta 2019. Arilje će biti muzičko središte Srbije, gde će se učiti muzika i uživati u prirodi. Manifestaciju će 20. jula svečano otvoriti gala koncert Saše Mirkovića i Ansambla METAMORFOZIS, a bogat ovogodišnji program uključuje plesne radionice, besedničko veče, večeri džeza, književne susrete i druženje sa violinistom Stefanom Milenkovićem.  Tradicionalno, na ARLEMM-u se svake godine organizuje Studio za duhovnu muziku, koji vodi Divna Ljubojević.  Divna Ljubojević i hor Melodi će održati koncert u porti crkve Svetog Ahilija u nedelju 21. jula, a polaznici ovog jedinstvenog Studija za duhovnu muziku će imati priliku da nastupe sa Divnom 25.jula 2019. godine.

ČAsovi sa Divnom Ljubojević, Studio za duhovnu muziku ARLEMM, foto ARLEMM

Poslednji dani  manifestacije su predviđena za Festival koji se održava na rečnom ostrvu Uski vir na čarobnoj reci Rzav, a ove godine na Festivalu nastupaju, pored Stefana Milenkovića, i “Barcelona Gipsy Balkan Orchestra”, Del Arno Bend i Ničim izazvan.

Sve informacije o prijavi za letnju školu i drugim aktivnostima tokom manifestacije ARLEMM 2019, kao i kompletan program, možete naći na sajtu ARLEMM-a

Avant art magazin svake godine prati ARLEMM i daje punu podršku inicijativi koja približava i prirodu i muziku i prave vrednosti mladima u Srbiji. ARLEMM je bio i gost Avant arta i u seriji tekstova i intervjua u posebnoj TEMI BROJA možete otkriti šta sve krije ovaj jedinstveni letnji festival. Pozivamo vas da posetite ARLEMM, da deo leta kvalitetno provedete u prelepom ambijentu netaknute prirode, istorije i u svetu istinske i kvalitetne muzike.

 

S. Spasić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.