“Ledeni svitac” ponovo sija na sceni Madlenianuma

Goran Jevtic, Ledeni svitac

Goran Jevtić u monodrami “Ledeni svitac”, Madlenianum, Beograd, foto Vladimir Marković

Od 8. februara 2014. ponovo će na repertoaru Opere i teatra Madlenianum biti izvođena predstava “Ledeni svitac” koja je na premijeri 15. juna 2005. godine i brojnim potonjim reprizama naišla na izuzetan prijem kod publike i kritike. Monodrama po motivima istoimenog romana francuskog pisca srpskog porekla Vladana Radomana svojom premijerom otvorila je Malu scenu  Madlenianuma, a sada će biti igrana u novom prostoru – na Velikoj sceni. Adaptaciju romana uradio je Jovan Ćirilov, režiju potpisuje Tanja Mandić Rigonat, a igra briljantni Goran Jevtić. Kostimograf predstave je Milena Jeftić Ničeva Kostić, a scenograf Aleksandar Denić koji, ostvarivši realističan izgled stanice pariskog metroa, čini da se monodrama “Ledeni svitac” u scenografskom pogledu itekako ističe u odnosu na većinu srpskih monodramskih projekata.

 “Ledeni svitac” je ispovest mladog Vijetnamca koji otkriva pogled na tri sveta – na svet njegovog detinjstva u jednom nesrećnom delu Azije, na Zapadni svet, preko Francuske u kojoj se mladi Vijetnamac obreo usvajanjem, i na evropski Istok preko poočima Jugoslovena (Srbina) koji se ne snalazi baš najbolje na tom Zapadu. Bezazlenost ovog mladića sa njegovim istočnjačkim pogledima na svet, život i samog sebe, pomažu nam da njemu tuđ, a nama poznat svet vidimo u novom svetlu. Taj svet i nama samima u ovoj drami postaje apsurdan, humoran do tragikomičnosti, često surov i ponekad, samo ponekad, plemenit.

 Goran Jevtić, jedna od najsjajnijih glumačkih zvezdi svoje generacije, svojom nadahnutom kreacijom povešće publiku na egzotično produhovljeno putovanje koje svakako ne treba propustiti. Tanja Mandić Rigonat učinila je da se to putovanje odvija u okviru razigrane scenske partiture, a uzbudljivu scensku ispovest upotpunila je video-radom sa dečjim crtežima, što je “Ledenom svicu” dalo dimenziju frojdovski komentarisanog sna.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.