Menu
Categories
H. R. Giger
Preminuo umetnik H.R. Giger
13/05/2014 VizuelArt
H. R. Giger

H.R. Giger

Švajcarski umetnik Hans Rudolf Giger preminuo je u 74. godini u bolnici u Švajcarskoj, od posledica pada. Slikar, vajar, dizajner, ostao je upamćen po nadrealnim delima, a posebno po kreiranju čudovišta iz filma “Alien” (“Osmi putnik”) Ridlija Skota, za koji je nagrađen i Oskarom za najbolje specijalne efekte.

Debbie Harry, H. R. Giger

H. R. Giger : Naslovna strana albuma Debi Hari (Debbie Harry) – Koo Koo

H.R. Giger je rođen 1940. godine, studirao je arhitekturu i industrijski dizajn u Cirihu a najpoznatiji je po nadrealnim kreacijama bića i pejzaža iz snova, a još češće iz noćnih mora. Svoj talenat da kreacijama uplaši publiku iskazao je u još nekoliko filmskih ostvarenja – Poltergeist 2 (Priviđenje 2), Alien 2 (Osmi putnik 2), Species (Vrste). Obožavatelji komjuterskih igrica upamtili su ga po izuzetnom ostvarenju Dark Seed iz 1995. godine, a brojni muzički albumi su za naslovnu stranu imali Gigerove radove.

Ovaj umetnik širokog talenta, ostavio je iza sebe brojne skulpture, slike i nameštaj jedinstvenog dizajna. Mnoga njegova dela čuvaju se u Muzeju H.R. Gigera koji je osnovan 1998. godine u zgradi zamka Sen Žermen u Grijeru, srednjovekovnom gradiću u Švajcarskoj.

Leave a Reply
*