Stiglo proleće u Beograd – počeo FEST

FEST 2015 - Milena Dravić, foto © www.fest.rs

FEST 2015 – Milena Dravić, foto © www.fest.rs

U Beograd proleće stiže uvek ranije nego u drugim predelima Evrope. Uvek s kraja februara – kada počne FEST jedan od najlepših i najdugotrajnijih festivala kod nas. FEST je praznik za ljubitelje filma. Ima svoju publiku, ima tradiciju i nosi jednu posebnu veselost.

Sinoć je, dakle, stiglo proleće – počeo je 43. FEST. Od ove godine festival je nešto promenjen, postaje takmičarski, uvedena je nagrada koja s jedne strane neodoljivo podseća na nagradu Oskar a sa druge, to je najprepoznatljiviji simbol Beograda, Pobednik.

FEST 2015

FEST 2015

Direktan prenos otvaranja FEST-a RTS možda i nije najbolje uradio. Kamera je lutala nad crvenim tepihom, gosti su zaustavljani ispred panoa da se slikaju i kažu ponešto. Ali sve se popravilo kada je svečanost počela. Publiku su u FEST uveli Miloš Timotijević i Hristina Popović, koji su se odlično snašli u ulozi voditelja. Veliko iznenađenje priredio je i omiljeni beogradski hor Viva Vox koji je tokom programa svečanog otvaranja izveo dve sjajne numere. Publici su se obratili Neda Arnerić, Miljenko Jergović i gost ovogodišnjeg FEST-a Aleksandar Sokurov. Spektakularno podsećanje na nekadašnji sjaj FEST-a i njegovo prvo izdanje izvela je Hristina Popović u kratkom filmu u kome se “prošetala” kroz davnu 1971. godinu, “intervjuišući” Denisa Hopera i Pitera Fondu. FEST je zvanično otvorio gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Ipak, najdirljiviji trenutak je bilo dodeljivanje nagrade za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti divi našeg filma Mileni Dravić. Njen izlazak na scenu, uprkos malom pehu kada se saplela “i dočekala spremno kao Madona pre nekoliko dana” (kako se sama našalila) publika je dočekala na nogama uz burne ovacije. Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a dodeljujući Pobednika Mileni uzviknuo je “Gospođa Film”.  I možda će, jednom, Beogradski Pobednik (Viktor) imati značaj Oskara u svetskim razmerama. A čak i da ga nikada u tome ne stigne, priznaćete, dobro zvuči i dobro izgleda. Kada ga je sinoć, na svečanom otvaranju diva našeg filma Milena Dravić onako ponosno uzdigla iznad glave, taj gest je u sebi sadržao nešto glamurozno ali pre svega svečano na taj beogradski način, iz najboljih vremena.

Ovogodišnje izdanje FEST-a traje do 8. marta, a bogati program možete pregledati i odabrati filmove na zvaničnoj stranici FEST-a

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.