“365 spomenika u Beogradu” i njihovo novo otkrivanje

dositej obradovic

Spomenik Dositeju Obradoviću, vajar Rudolf Valdec, Studentski park, Beograd, foto © Neda Kovačević

Prvi deo projekta kratkih dokumentarnih filmova “365 spomenika u Beogradu” autorke Nede Kovačević imaće svoje prvo predstavljanje u Beogradu, u Biblioteci “Milutin Bojić” (Ilije Garašanina 5) u četvrtak, 6. novembra 2014. godine u 18.30 časova.

Ovaj jedinstveni projekat počeće prikazivanjem prvog filma “Veliki rat (1914-1918) u beogradskim spomenicima”. Autorka Neda Kovačević, pisac veoma zapaženih romana  “Beograd iz dimenzije Iks” i “Povratak košave u Beograd”, svoju ljubav prema fotografiji usmerila je u pravcu za koji ni sama nije znala kuda će je odvesti. Fotografišući prizore, slike, scene ali i spomenike u Beogradu, Neda Kovačević se zainteresovala i za njihovu sudbinu, shvatajući pri tom da mi danas o mnogim znamenitim spomenicima koji krase trgove, ćoškove, ulice naše prestonice i ne znamo skoro ništa, da smo zaboravili i autore tih umetničkih dela, da smo često u dilemi i koga ili šta predstavljaju i da za mnoge nismo nikada čuli.

Tragajući za istorijom spomenika, za njihovom “biografijom”, Neda Kovačević susrela se sa brojnim istorijskim ličnostima, sa događajima i ljudima koji su obeležili prošlost Srbije, ali i sa nepoznatim činjenicama koje nas intrigantno uvode u svet spomenika koji postaju ne samo nekakvi belezi raznih doba, već sugrađani o kojima se može ispričati priča.

Nadezda Petrovic, Spomenik

Spomenik Nadeždi Petrović, vajar Mihailo Tomić, škola “Nadežda Petrović”, Novi Beograd, foto © Neda Kovačević.

Neda Kovačević je neke svoje “spomeničke” priče ispričala pišući prozu, o nekima je govorila za televizijske emisije i novinske priloge. Sada je svoj veliki projekat počela da uobličava u filmove koji će ostati kao trag vremena i prostora. Pored filmova, Neda sprema i knjigu o beogradskim spomenicima i u tom pogledu ima pune ruke posla. Prikupljanje istorijske građe, starih fotografija Beograda kao i ljubav prema fotografiji koju i sama stvara,  uvelo je autorku ovog zanimljivog projekta u svet potpuno neistražen, a u zvaničnim institucijama i nedorečen. U tom putovanju kroz istoriju grada, Neda Kovačević je uradila ono što bi trebalo da urade institucije za zaštitu spomenika kulture – popisala, opisala, podsetila i dešifrovala mnoge spomenike, autore, čak i one kojih više i nema u zvaničnim spiskovima i koji su u međuvremenu, u burnoj prošlosti grada nestali. Od svega je nastao i projekat “365 spomenika u Beogradu”, koji se sastoji od isto toliko kratkih dokumentarnih filmova, zasnovanim na fotografijama, tekstu i arhivskom materijalu. Sav materijal Neda Kovačević je sama pripremila, snimila i montirala. Finansijsku pomoć za ovaj herojski poduhvat nema, te je knjigu koju je zamislila dosta teško realizovati. Ipak, u svojoj ljubavi prema Beogradu Neda pronalazi entuzijazam i snagu da nastavi svoju potragu i istragu oko zaboravljenih spomenika. Trenutno ih je popisano čak 416.

I to nije sve. Na prvom konkursu Wikipedije “Viki voli spomenike” Nedina fotografija beogradskog Pobednika osvojila je jednu od nagrada kao jedina fotografija sa ovih prostora. Dok svojim fotografijama slavi prestonicu, dok otkriva najlepše detalje velegrada, kontraste života i istorijske priče, Neda nam nesebično daje sva svoja “otkrića” , deli ih sa nama u nadi da će ostati zabeleženo i upamćeno i da ćemo prema svojoj prošlosti imati u budućnosti bolji odnos.

I da ponovimo: Prvo predstavljanje projekta biće u Biblioteci “Milutin Bojić” u Ilije Garašanina broj 5, u četvrtak u 18.30 časova i ulaz je slobodan.

S.Spasić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.