Spomenik kosovskim junacima, svedok epohe

Spomenik kosovskim junacima, Kruševac, Kuća Simića

U čuvenoj kruševačkoj Kući Simića, depandansu Narodnog muzeja Kruševac, nekoliko dana uoči Vidovdana privode se kraju pripreme za izuzetno zanimljivu izložbu, kojom će ova veoma aktivna muzejska ustanova (takozvani “Mali muzej”) pridružiti proslavi 650 godina od osnivanja Kruševca.

Izložba Spomenik kosovskim junacima – svedok epohe,  u Kući Simića biće otvorena 26. juna 2021. godine u 19 časova.

Spomenik kosovskim junacima, ali i sam Kruševac, neraskidivo su vezani za srednjovekovnu prošlost grada, za njegove sjajne vladarske, prestone trenutke doba Lazara Hrebeljanovića, a zatim i tragične okolnosti nastale posle Kosovske bitke. Spomenik je otkriven 1904. godine, nakon radova koji su započeti još 1889. godine, na Vidovdan, a povodom obeležavanja 500 godina od Kosovske bitke, i u narednih stotinak i više godina postao je deo bića grada, njegov nemi svedok i prepoznatljiva slika Kruševca.

Spomenik kosovskim junacima, Kruševac, Kuća Simića

Spomenik kosovskim junacima, Kruševac, Kuća Simića

Povodom stogodišnjice postavljanja spomenika, 2004. godine, Narodni muzej Kruševac, Istorijski arhiv i narodna biblioteka Kruševac održali su veliku izložbu posvećenu tom jubileju. Ove 2021. godine, Kruševljani i gosti Kruševca imaće priliku da vide izložbu fotografija mnogih generacija Kruševljana, stasalih u podnožju i okolini Spomenika. Izložba kroz fotodokumentaciju donosi priču o preko sto godina trajanja jednog grada. Jer gradovi žive oko svojih trgova, a stanovnici gradova okupljaju se oko spomenika na trgovima. Tako je i sa veličanstvenim Spomenikom kosovskim junacima. On zaista jeste nemi svedok jednog veka koji je doživeo mnogo, mnogo najrazličitijih slika i prilika, od porodičnih, jubilarnih, pijačnih,  pa do  ratnih, poratnih, slavljeničkih…

Izložbu prati katalog a tekst koji prati izložbu preuzet je integralno iz kataloga nastalog povodom izložbe 2004. godine. Autor tog teksta bila je, danas pokojna, dugogodišnja direktorka Narodnog muzeja Kruševac, istoričarka umetnosti Ema Radulović.

Autor izložbe “Spomenik kosovskim junacima” u Kruševcu je muzejski pedagog Zorana Drašković Kovačević.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.