Nova lica BITEF-a

Jubilarni 50. Bitef održaće se od 24. septembra do 2. oktobra 2016, pod sloganom Na leđima mahnitog bika. Ono što privlači posebnu pažnju u vezi sa konceptom selektorskog tandema Anja Suša i Ivan Medenica, jeste činjenica da će se ove godine beogradskoj publici u okviru glavnog programa predstaviti isključivo autori (reditelji i koreografi) koji do sada nisu prikazali svoj umetnički rad na Bitefu. Ovaj, naizgled, radikalan potez, zapravo je suštinski ukorenjen u tradiciji institucije koja je za pola veka postojanja odigrala veoma značajnu ulogu u afirmaciji mnogih značajnih svetskih i regionalnih pozorišnih umetnika, kao što su Ježi Grotovski, Bob Vilson, Oliver Frljić, Miloš Lolić i mnogi drugi.

Iako uz epitet nova lica obično idu mladi, neafirmisani umetnici na početku karijere, ove godine ćemo uživati u predstavama i velikog broja svetskih zvezdi koje prvi put gostuju na Bitefu.

Dušan David Paržižek_©T+T Fotografie bitef

Dušan David Paržižek_©T+T Fotografie

Tako će gledaoci imati priliku da 30. septembra u 21:30 u Narodnom pozorištu u Beogradu pogledaju predstavu veoma cenjenog, libanskog umetnika Rabija Mruea, Jašući oblak, koji je afirmaciju stekao radom u pozorištu, ali i angažmanom na polju vizuelnih umetnosti.

Na Bitefu će 26. septembra u 19.30 u Jugoslovenskom dramskom pozorištu gostovati i bečki Burg teatar, sa predstavom Urnebesna tama, u režiji Dušana Davida Paržižeka, nastaloj po drami jednog od najznačajnijih dramskih pisaca mlađe generacije na nemačkom govornom području, Volframa Loca.

Beogradskoj publici će se 27. septembra u 19:30 u Ateljeu 212,  predstaviti  se i nemačkošvajcarski reditelj Milo Rau, sa predstavom Saosećanje. Istorija mitraljeza, koja je nastala u produkciji čuvenog berlinskog  Šaubinea. Evropska kritička javnost, gotovo nepodeljeno, velike zasluge za uspeh ove predstave pripisuje i glavnoj glumici, Ursini Lardi.

Na repertoaru glavnog programa 29. septembra u 19:30 u Pozorištu na Terazijama biće prikazana i predstava francuskog reditelja i kompozitora  Žorisa Lakosta,  Svita br. 2,  čiji rediteljski postupak podrazumeva veoma neobičnu, muzičku orkestraciju govornog teksta koja za rezultat ima nešto što možemo podvesti pod formu muzičkog pozorišta. Na festivalu ćemo prvi put imati priliku da se upoznamo i sa radom Čoja Kafaija, čiji multimedijalni projekat Soft Machine istražuje status savremenog plesa širom Azije. Predstava će biti izvedena 28. i 29. septembra  u Narodnom pozorištu u Beogradu, sa početkom u 21:30 časova.

 Tao Ye (Foto: Fan Xi)

Tao Ye (Foto: Fan Xi)

Konačno, kineski koreograf  Tao Je i njegovo Plesno pozorište Tao, upotpuniće sliku savremene azijske plesne scene predstavom 6 & 7, koja će svečano otvoriti festival 25. septembra u 19:30 u  Narodnom pozorištu u Beogradu.

Novo lice ovogodišnjeg festivala predstavlja i mladi umetnik Igor Koruga, koji se sa Anom Dubljević u umetničkom projektu Samo moje, koji će biti izveden u Bitef teatru 29. septembra u 21:30 bavi istraživanjem negativnih osećanja  pojedinca kao nezanemarljivim odlikama današnjeg svakodnevnog života kapitalističkog društva.

Bitefov tim, sastavljen je od velikog broja istinskih zaljubljenika u pozorište. Ove godine, marketing sektor obogaćen je jednim novim licem, mladim kolegom, Urošem Rankovićem.

Prodaja karata počinje 1. septembra na blagajni Bitef festivala koja je smeštena u Pozorištu na Terazijama (Terazije 29), dok se ulaznice mogu rezervisati od 15. do 30. avgusta putem mail adrese blagajna@bitef.rs i telefonom  +381698992400

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.