Nove tendencije u umetnosti – Piramida koja je osvojila svet

Milli2nd – zvezda platforme TikTok, foto: promo, printscreeen

Skriveno lice, na glavi piramida od ogledala, identitet pod pseudonimom. Kada je otvarao izložbu u Novom Pazaru, ovaj 21-godišnji neobični autor poručio je svojim vršnjacima da veruju u sebe i da uče svaki dan.

Zato nam se najviše i dopao.

Zainteresovalo nas je šta radi kada nam je poslao informaciju o svojoj izložbi u KC GRAD (koja je održana u februaru 2020). Razmišljali smo, kako pristupiti ovoj temi. Autor koji se predstavlja kao Milli2nd privukao je pažnju i naših medija ali i Njujork Tajmsa, jer je na društvenoj platformi  TikTok popularnoj najviše kod mlađeg sveta postao svetska senzacija sa oko 700.000 pratilaca, a kažu i preko osam miliona lajkova. Kako predstaviti ono što Milli2nd radi?

Neko će se pitati šta je to – da li je to skretanje pažnje, umetnički izraz, potreba da se bude drugačiji ili autentična pojava koja zabavlja mlađi svet, večno zagledan u pametne telefone, društvene mreže i kojekakva internet čuda.

Milli2nd – Sve je muzika foto: promo, printscreeen

Milli2n studira u Americi, a rođen je u Smederevu. Studira filmsku produkciju, a bavi se i muzikom. Muziku pravi od svega što mu dođe u vidokrug. TO može biti jaje koje razbija u ogledalu i snima i ponavlja taj zvuk, može biti krpa koja čisti, češalj, olovka kojom pravi “bit(beat)”… Video klipovi često su šaljivi, bitovi postaju muzika i Milli2nd postaje jedna zabavna pojava koja privlači ogromnu publiku.

Nije ništa novo da se krije identitet, imamo tako nekoga ko pod imenom Elena Ferante objavljuje milionske tiraže sage o odrastanju u Napulju. Pored šokantnih umetničkih formi koje smo već i navikli da prihvatimo, a kakve možda nismo očekivali, opet, najveću buru u svetu umetnosti poslednjih godina takođe izaziva jedan “skriveni” autor, Benksi. Milli2nd je odlučio da njegova ogledalo-piramida na glavi ne samo prikrije identitet, već i da emituje pozitivne vibracije prema onima koji ga posmatraju ili prate na mreži. U ovom našem vremenu, u kome je sve ogoljeno i privatnosti skoro i nema, skrivanje igra jednu fenomenološku ulogu, a misterija biva intrigantna i svakako privlačna.

Milli2nd na otvaranju izložbe Pet prilča u Novom Pazaru, foto: privatna arhiva autora

Milli2nd je rešio da svojoj generaciji pokaže da se sve može ako se hoće – da se studira u Americi, da se i bez muzičke škole nauči sviranje na klaviru, da se postane kompozitor, producent, zvezda društvenih mreža, da se pomeri granica i da se osvoji svet. Dakle, sve što se poželi.  Svojevrsni moto koji od njega čujemo je da granica nema. A svet je već njegov.

Milli2nd na platformi TikTok je OVDE

Suzana Spasić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.