Retrospektivna izložba Stojanke Orobabić u Beogradu

Stojanka Orobabić: Triptih, ulje na platnu, vlasništvo autora

Stojanka Orobabić: Triptih, ulje na platnu, vlasništvo autora

Stojanka Orobabić: Retrospektiva, Kuća kralja Petra I, Beograd, Vase Pelagića 40

09-15. mart 2015. godine

Udruženje Umetnost bez granica koje je nedavno osnovala advokat Dušanka Subotić Homen ima za cilj promovisanje naše umetnosti u zemlji i svetu. Iako udruženje postoji od početka ove godine, pod ovih koncepcijskim sloganom već se deceniju i po održavaju izložbe širom sveta, od Kotora, Beograda, Rovinja, drugih gradova u zemlji (Kruševca, Svilajnca, Prokuplja, Aleksandrovca… ) pa do međunarodne saradnje i izlaganja u gradovima širom sveta (Pariz, Stokholm, Vašington, Adis Abeba).

Kalemegdan, Stojanka Orobabić

Stojanka Orobabić, Kalemegdan, ulje na platnu, vlasništvo autora

Udruženje Umetnost bez granica ovog puta organizuje retrospektivnu izložbu akademske slikarke Stojanke Orobabić, koja živi na relaciji Pariz-Beograd. Ova umetnica, iako darovita, na srpskoj umetničkoj sceni ostala je skrajnuta i nezapažena. Životne okolnosti su je posle završene Akademije likovnih umetnosti u klasi profesora Ljubice Cuce Sokić odvele u prosvetu, te je godinama predavala u školama. Posle ranog penzionisanja odlazi sa ćerkom Odetom u Pariz gde nastavlja svoj umetnički rad.

Stojanku Orobabić (1936) posle završene Akademije nisu primili u ULUS. U Parizu su je, sa druge strane, brzo primili u Udruženje umetnika, a izlagala je na više samostalnih i kolektivnih izložbi, a u Beogradu samo jednom. Retrospektivna izložba u Beogradu prva je takve vrste i obima i prikazaće nam opus ove umetnice od najranijih radova do najnovijih. Godine, teške životne prilike i neprilike, možda su Stojanku odvele daleko od Beograda, ali je Beograd, njegove ulice, Tvrđavu, srpske manastire, tradiciju, predele iz čitave Jugoslavije ona nosila u sebi svih ovih godina i prenosila na svoja platna.

Odeta Stankovic

Stojanka Orobabić: Odeta, ulje na platnu, vlasništvo autora

Kako u katalogu izložbe navodi istoričar umetnosti Nikola Kusovac: “Stvaralački prvenci Stojanke Orobabić, slike, crteži i tapiserije, svedoče o njoj kao veoma radoznaloj umetničkoj ličnosti, spremnoj da se upusti u mnoge izazove i materije i duha. Tako njeni rani radovi koji se odlikuju armaturom naglašenog crteža, oporim kolorističkim skladovima, kao i složenim ikonografskim sadražajima, koji su prožeti elementima magičnog i fantastike, više svedoče o njenim mogućnostima i usmerenjima nego što su jasno definisana umetnička dela. Istini za volju, ona rano ispoljava još jednu osobinu koja se ogleda u izrazitoj sklonosti da stvara u ciklusima, što će potom obeležiti njen ukupan umetnički rad. Tako nastaje ciklus mrtvih priroda, uglavnom kondira, vrčeva, ćupova, kao i povrća. Njih odlikuje jedna prigušena koloristička gama, oživljena diskretnim efektima svetlosti, kao i osebujnim osećanjem za slikarsku materiju, čije se polazište prepoznaje u dobrom poznavanju dela profesora beogradske Akademije, u prvom redu Cuce Sokić i Nedeljka Gvozdenovića.”

Kuća kralja Petra I na Senjaku otvorila je vrata ovoj umetnici te je ova izložba koja će se održati od 9. do 15. marta 2015. simbolično i njen povratak „među svoje“, u Beograd.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.