Zasijaće Vitlejemska zvezda

Godinama unazad, navikli smo da nam Divna Ljubojević  i Hor i studio za duhovnu muziku Melodi prirede Vaskršnji koncert. Pa bilo da je to u Centru “Sava”, u Kolarčevoj zadužbini, u novosadskoj Sinagogi ili negde širom Srbije i sveta, ljubitelji duhovne muzike imaju svakog proleća pravi praznik, satkan od bisera muzike pravoslavnog Istoka. Divnin nezaboravan glas, ali i jedinstvena interpretacija, nov način čitanja muzike, pomeraju granice vekovima nametane duhovnoj muzici, pretvarajući je u nešto blisko, poznato, svima dostupno i ispunjeno iskonskom lepotom.

Sa tih koncerata ljudi odlaze uvek pomalo razočarani, jer im dva sata programa proleti kao tren, ali ispunjeni i radosni, preplavljeni lepotom koja im je nesebično pružena. Divna Ljubojević tokom koncerata ne pravi neke velike pauze, nema potrebu da priča niti da objašnjava. Jedino što se spontano može čuti je poneki dogovor sa horom. A ipak, svaku melodiju prati gromoglasni aplauz. Neće se često dogoditi, možda je bolje reći, skoro nikad se neće dogoditi da na nekom koncertu duhovne muzike publika peva sa interpretatorom. Tiho, nenametljivo, jer anđeoski glas, kako Divnu često nazivaju, niko iz publike ne želi da naruši. Bilo da Divna peva na grčkom, crkvenoslovenskom, srpskom… publika je tiho prati. To je veličanstveni utisak, ako znamo o kakvoj je muzici reč i koliko je duhovna muzika baš ovde gde je vekovima nastajala i opstajala u stvari skrajnuta i nekako, oprostite na izrazu, ponižena, etiketirana kao isključivo nešto vezano za crkvu, za tradiciju i za nešto što modernim Srbima koji streme u Evropu nikako nije potrebno.

I tako od najave koncertne sezone, što je ovaj tekst trebalo da bude, odosmo opet u temu gde smo mi sami sa sobom, i gde su naše istinske vrednosti u odnosu na druge ili u odnosu na nas same.

Naša duhovna muzika svakako može stati u isti red sa najboljim autorima zapada. Svakako se može podičiti izuzetnim bogatstvom i umetničkim dometima, a može joj se pripisati i da je u mnogo čemu prva i neponovljiva. I zato, obradovali smo se i sa radošću najavljujemo novu koncertnu sezonu Divne i Meloda (dakle, MELODA a ne MELODIJA kako bi neki rekli, jer ime hora nije nastalo od reči melody već od stare reči MELOD koja označava pevača, pojca).

Ove godine, biće i koncerti malo drugačiji, samim tim što ne padaju u vreme Vaskrsa i proleća, već dolaze sa poslednjim danima jeseni, pred zimu, pred Božić. Koncertna sezona počeće 7. decembra 2019. u Moskvi, u Hramu Hrista Spasitelja, a potom se nastavlja koncertima u Novom Sadu, u Sinagogi, 14. decembra 2019. i posle toga u Beogradu, 21. decembra 2019, u Zadužbini Ilije M. Kolarca.

Nad nama će, dakle, ove jeseni zasijati i glasom nas osvetliti jedna nova Vitlejemska zvezda (kako se ova serija koncerata i zove), najavljujući nam radosni početak godine i Božić kao najradosniji praznik.  Pratite ovu zvezdu, jer donosi mnogo lepog, dobrog i nezaboravnog.

Karte su već u prodaji.

Suzana Spasić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.