Artisova razglednica -izložba koja spaja svet

Artisova razglednica: Tamara Ognjević, Oksford, Engleska

Tokom vanrednog stanja povodom pandemije koja je zaustavila svet u rano proleće 2020. godine, mnoge institucije kulture su se potrudile da animiraju publiku sadržajima koji su bili dostupni preko interneta i od kuće. Na početku pandemije, “rastrčali” smo se širom sveta preko virtuelnih galerija muzeja i izložbenih prostora. Mogli smo da gledamo opere iz Metropoliten Opere, brojne pozorišne predstave, filmove, serije, da čitamo besplatno hiljade knjiga i da pozavršavamo bar par kurseva iz programiranja, istorije umetnosti, kuvanja, bilo čega.

Ipak nam se čini da je, posle početnog entuzijazma da ćemo kad smo već “dobili” neko vreme, sve to iskoristiti, ta strast brzo opala, jer je počelo da nas nervira nekretanje, vesti o obolelima, čudna situacija u kojoj se suočavamo sa time da je život “do juče” brzo i lako postao neka udaljena i za nijansu bezbrižnija prošlost. I kao da nas je to usporilo i uspavalo.

Artisova razglednica – Zorana Drašković, Londonske vedute

Opet, među mnogim akcijama, jedna, koja je počela kao igra za publiku u izolaciji, dovela je do stvaranja velike onlajn izložbe koja je postala deo aktivnosti Međunarodnog saveta muzeja – ICOM, na čijoj je platformi postavljena. Od 18. maja, tradicionalnog Međunarodnog dana muzeja, ova izložba postala je dostupna putem interneta.

O čemu se radi?

Artisova razglednica -Kneginja Jelosaveta Karađorđević, Smederevo

 

ARTIS CENTAR je, želeći da povrati optimizam i podseti na putovanja i na kulturno nasleđe, pozvao svoju publiku da “pošalje” svojevrsnu Umetničku razglednicu sa nekog putovanja. Propozicije su bile jednostavne, jedna razglednica – jedna celina, odnosno grad, zemlja. Kolaž od minimum tri fotografije od kojih je jedna obavezno fotografija nekog muzeja, zanimljivog umetničkog dela, materijalnog ili nematerijalnog kulturnog nasleđa.

I razglednice su počele da pristižu upravo iz celog sveta. Jedna igra tako je prerasla u izložbu koju zajednički prave publika i organizator.

Artisova razglednica – Suzana Spasić, Njujork, Njujork

Toliko prizora, lepih ideja, kulturnog blaga sveta, lepote življenja i putovanja obojili su dane karantina ali dali i jedan neodoljiv materijal za koji verujemo da ćemo mu se često vraćati.

ARTISOVA RAZGLEDNICA  -“Umetnički putni album” – dostupan je kao galerija slika na stranici Artis Centra. Podeljen je prema geografskoj lokaciji odakle “stiže” razglednica – prema kontinentima. Ono što ovu izložbu čini zaista jedinstvenom je i to da su se u nju uključili ne samo pojedinci koji su podelili svoje uspomene na putovanja, već i ustanove i muzeji iz različitih delova sveta, pa je ova izložba podeljena i postala vidljiva i na muzejskim platformama u Rusiji, Bugarskoj i Sloveniji.

Artisova razglednica -Olja Ivanjicki i Fond Olge Olje Ivanjicki, Kotor

Skoro 200 autentičnih razglednica koje sadrži ovaj “putni album” vraćaće vas na stranicu Artisa više puta, u to ne sumnjamo. A da je ova inicijativa pokazala da dobra ideja, odlična komunikacija sa publikom i malo dobre volje mogu da spoje čitav svet, uverite se i sami.

Izložbu možete posetiti klikom na: ARTIS CENTAR

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.