Automobil koji je promenio istoriju automobilske industrije

 

Henri Ford sa suprugom u svom prvom automobilu

Henri Ford sa suprugom u svom prvom automobilu

Kada je Henri Ford, američki industrijalac, 1. oktobra 1908. godine predstavio svoj prvi automobil, MODEL T, zauvek je promenio tok automobilske istorije.

Fordov model T, poznatiji kao “Tin Lizi“, bio je spreman za masovnu proizvodnju i distribuciju. Zahvaljujući tome što je model T bio i prvi automobil koji je mogla da kupuje američka srednja klasa, često se za ovaj auto kaže da je “Ameriku stavio na dva točka” . Tome je doprinela i tehnička inovacija koju je uveo Henri Ford – proizvodnja na pokretnoj traci, umesto ručne izrade, [to je dosta skraćivalo vreme potrebno za proizvodnju. Drugi Fordov koncept je bio i plaćanje radnika proporcionalno ceni automobila, što je otvaralo novo tržište i stvaralo nove platežno sposobne kupce automobila.

pokretna traka, fabrika Ford

Rad na pokretnoj traci u fabrici Ford, 1913.

Ford model T smatra se najuticajnijim automobilom 20. veka, a sam Ford je o njemu rekao: “Napraviću automobil za brojne kupce. Biće dovoljno veliki za porodicu, ali dovoljno mali za pojedinca da ga koristi i brine o njemu. Napraviću ga od najboljeg materijala, unajmiću najbolje radnike, radiće se po najjednostavnijem dizajnu koje današnje mašinstvo može da smisli. Ali će biti dovoljno niske cene da nijedan čovek sa dobrom platom neće biti sprečen da ga ima i da zajedno sa porodicom uživa u Božjim prostranstvima.”

U prvoj godini proizvodnje automobila ford model T, prodato je oko 10.000 primeraka. Svi rani modeli su proizvedeni u Fordovoj staroj Piket fabrici, ali je 1910. otvorena nova fabrika pod nazivom Hajlend Park, koju je dizajnirao čuveni arhitekta Albert Kan. Čuveni Džon D. Rokfeler je za ovu fabriku govorio da je “industrijsko čudo”. I jeste bila. Pored prve američke pokretne trake za proizvodnju, fabrika je imala četiri sprata. Na najvišem spratu se proizvodila školjka automobila, pa je automobil silazio na treći sprat gde bi se farbao i dobijao šasiju i gume.

ford-model-tNa drugom spratu automobil je dobijao ostatak delova, a na prvom je ubacivan motor i rađena finalna inspekcija. Zahvaljujući ovom tempu u fabrici, 1910. godine je prodato 19.000 automobila, a dve godine kasnije čak preko 78.000 automobila. Forda tada smanjuje cenu na samo 525 dolara, tako da je prvi put u istoriji automobil koštao manje od prosečne plate. Iako je pravio manji profit po automobilu, Ford je 1913. godine dostigao prodaju od 248.000 primeraka i kompanija je ostvarila impresivnu zaradu od 25 miliona dolara. Do 1914. godine 13000 Fordovih radnika uspevalo je da proizvede 260.000 automobila godišnje, dok je u ostatku autoindustrije 66.000 radnika proizvelo samo 26.000 vozila. Ford nastavlja da šokira Ameriku novom vešću da svoje radnike plaća pet dolara dnevno, što je bilo duplo više nego što su zarađivali radnici u drugim kompanijama. Ford je tim korakom od svojih radnika napravio i buduće kupce sbog automobila.

model T 1910, Ford

Ford T, 1910

Ford model T bio je dostupan samo u crnoj boji. Ova boja je bila najjeftinija. a i najbrže se sušila. Ford je u šali govorio “Model T možete dobiti u bilo kojoj boji pod uslovom da je to crna”. Popularnost ovog modela je rasla i dvomilioniti Model T proizveden je već 1917. godine. Dve godine kasnije uvedena je još jedna inovacija, da se automobil pali na ključ. Kada je 1921. godine petomilioniti primerak automobila napustio fabriku, Ford je držao 60 procenata svetskog tržišta. Iako je isprva odbijao da investira u nove proizvode, pa su mu tokom godina druge kompanije preotimale klijentelu, Henri Ford je morao da donese odluku i prestane da proizvodi ovaj model automobila. Posle preko 15 miliona primeraka, 26. maja 1927. godine Ford je prisustvovao proizvodnji poslednjeg primerka modela T. Kompanija Ford je nastavila da radi na novim modelima. Iz Veliku depresiju je izašla kao drugi proizvođač na svetu. Sam Ford ostao je u kompmaniji do svoje smrti 1947. godine, kada je kompaniju preuzeo njegov unuk. Ipak ,čuveni model T ostavio je neizbrisiv trag u proizvodnji automobila i pitanje kakva bi bila ova grana industrije da nije bilo inovativnog pristupa Henrija Forda.

T

Model T – “možete ga dobiti u bilo kojoj boji sve dok je ta boja crna”

S.Spasić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.