Beograd u vreme epidemije – fotodokumenti

Vladan Aleksić, projekat Prazan grad, 2020.

U predvečerje izbijanja epidemije COVID-19 u Srbiji, s proglašenim vanrednim stanjem, preporuke su da se da se ne izlazi napolje. Ulice su danima bile daleko od praznih, a ni danas ne znamo  šta nam donosi sutra…

Vladan Aleksić, IT stručnjak i fotograf, pokrenuo je umetniki projekat u kome,  korišćenjem raznih fotografskih tehnika od “stackinga” do upotebe ND filtera na objektivu, vizuelno istražuje mogućnost potpuno praznih gradova. On beleži beogradske ulice u toku dana, ali kao da su potpuno prazne. Njegov “pomagač” i jedina ličnost na fotografijama je figurica robota iz  Pixarovog crtanog filma „Wall-E“, koja je uvek u prvom planu.

– Bio mi je potreban svedok toga, te je Wall-E bio logičan izbor, zbog njegovih lutanja napuštenom Zemljom i potragom za ljubavlju… – kaže Vladan Aleksić. 

 – Efekat praznine postižem tako što za svaku lokaciju napravim do 50 fotografija i onda uklapam sa svake prazna mesta u finalnu fotografiju – objađnjava nam umetnik,

Nove fotografije se skoro svakog dana mogu videti na stranicama Aleksićevih društvenih profila na Instagramu i Fejsbuku. Ostanite kod kuće i pogledajte kako sve može da izgleda prazan grad.

https://www.facebook.com/svetloslikar/ i

https://www.instagram.com/svetloslikar/

 

Vladan Aleksić, projekat Prazan grad, 2020. – Brankov most, Beograd

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.