Biserin koncert na Kolarcu: Muzika koja sa duše spira prašinu svakodnevice

Bisera Veletanlic na Kolarcu

Bisera Veletanlić, Zadužbina Ilije M. Kolarca, Beograd, 29.12.2013.

„Pre mnogo godina, Sara Von joj je rekla da nema u Americi bele žene sa takvim glasom i pozvala je da sa njom krene i napravi karijeru u Americi, ali ona je ostala ovde.

I, svih ovih godina pevala je, i nikada nije odustala od svoje muzike,  držeći se svog koncepta sveta – život je kao džez… najbolji je kad improvizujete.

Dakle, prepustiti celo svoje biće jednoj noti i… gravitacija nestaje. Tako se muzikom može napraviti priča duboka, kao okean.  Muzika je njeno sopstveno iskustvo, njene misli, njena mudrost. Muzika koju živi.

Ne kaže se slučajno da čovek postaje muzika koju sluša, a koliko tek postaje muzika koju peva!

U svim ovim strašnim dugim i gladnim godinama, ona je bila ta muzika, koja nikada nije pestala. Muzika sete, sećanja, inspiracije, nenametljiva i suviše istinita da bi se čula u vreme buke i besa, nepristojnih ponuda i šljaštećeg nedostatka stila.

Ni jedna prečica, nikada : ona je ta muzika oduvek i još uvek, mesto gde je sve moguće – magični svet u koji svako može da uđe, u kome najrazličitiji ljudi  mogu da budu zajedno i bez ograničenja .

Prostor između nota ponekad je važan koliko i same note, rekao je Džordž Geršvin, a prostor u kome nije bilo ove muzike rečit je dokaz vremena u kome smo živeli.  

To je muzika koja sa duše spira  prašinu svakodnevice.

Kaže se da je džez je  kao vino : kad je mlado , ono je samo za eksperte, a kad je zrelo – svi ga žele.

I ovo veče je dokaz za to.

Počastvovana što me je pozvala da večeras budem ovde, mogu samo da sa zadovoljstvom kažem – Bisera, možda si dugo čekala, ali tvoje vreme tek dolazi.

Dame  i gospodo,  Vasil Hadžimanov bend i Bisera Veletanlić”

Ovim rečima je publiku u prepunoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca sinoć, 29. decembra 2013. godine, pozdravila književnica Mirjana Bobić Mojsilović, uvodeći sve prisutne u čaroliju koja je počinjala, koja se pamti i prepričava – novogodišnji koncert Bisere Veletanlić.

Koncert za koji se tražila karta više počeo je poznatom melodijom Milo moje,  a Bisera Veletanlić i Vasil Hadžimanov bend, uz goste iznenađenja proveli su oduševljenu publiku kroz odlično uklopljen miks raznih muzičkih stilova, od džeza i bosanove, do tanga. Gosti iznenađenja, Aleksandar Saša Nikolić i Vartan Baronijan izveli su tango “sa srpskim završetkom” i atmosferu doveli do usijanja. Posebno iznenađenje i pravi novogodišnji poklon donele su svojim solo nastupima dve devojke – Marta Hadžimanov i Bojana Stamenov, koja je uz Srđana Markovića i Jelenu Vlahović pevala i prateće vokale Biseri. Novogodišnju atmosferu upotpunili su i učenici Muzičke škole “Stanković” – džez odsek koji su se pridružili muzičarima na sceni. 

Bisera kolarac

Zadužbina Ilije M. Kolarca, koncert Bisere Veletanlić

Dobro uvežban bend koji diše “kao jedan” i zvuči neverovatno u sali Kolarca, Bisera koja podiže publiku na noge čuvenim pesmama poput hita “Jedno leto kasno”, “Zlatni dan” i “Baj baj”, ali i duhovitim i opuštenim obraćanjem poklonicima svoje muzike, učinili su da dva sata kvalitetnog muzičkog programa prođe za tren a da publika sa osmehom na licu pođe kući, ne obazirući se ni na maglu, ni na hladnoću niti na zebnju koju mnogima nova godina možda donosi. Jer, Biserin koncert, svakako je najlepši način da se završi jedna i započne nova godina.

S.Spasić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.